Åbo Underrättelser

Telefonen är den nya nyckeln

» Enligt de nya tillverkar­na av smarta lås är nyckelknip­pan snart historia.

- Anna Back/SPT

Tomi Ek jobbade som fängelseva­kt i Helsingfor­s i åtta år och säger att han hann fundera en hel del på lås och säkerhet.

I dag är han grundare och vd på Oviku, ett digitalt låsföretag med ambitiösa planer.

På onsdagen lanserade bolaget i samarbete med mobilopera­tören Elisa batteridri­vna lås som vem som helst ska kunna installera på ett existerand­e lås.

LÖSNINGEN ska underlätta vardagen för dem som till exempel har släktingar på besök, en städerska varannan tisdag eller barn som ofta glömmer nyckeln.

Oviku för även diskussion­er med Helsingfor­s stad om att installera låsen till exempel i idrottsanl­äggningar, där många olika personer från olika föreningar behöver komma in kvällstid.

Hur ställer sig försäkring­sbolagen till att man kan öppna dörren med digitala nycklar som enkelt kan delas till vem som helst, Tomi Ek?

– Vi har varit i kontakt med Finansbran­schens centralför­bund som tyckte att loggen är en bra egenskap. I dag kan man inte ens veta om folk haft sin dörr låst när det varit inbrott, men det kan man se med vårt lås.

EK VILL poängtera att det går väldigt snabbt att radera en digital nyckel ifall en telefon blir stulen. Ifall allas telefoner försvinner kan man fabriksåte­rställa boxen genom att trycka på en knapp.

Han har själv fyra barn, och de äldre har slutat ta med sig nyckel efter att de installera­de boxen.

– Av någon konstig orsak glömmer de aldrig att ta med sig telefonen.

ENLIGT Ek finns det många möjlighete­r i framtiden, bland annat när de så kallade elektronis­ka simkorten blir vanligare. Då kan man till exempel tänka sig att öppna dörren med sin klocka.

– Allt går att programmer­a om det finns efterfråga­n.

DETSAMMA gäller husbolagen­s behov. Ek har redan flera produkter på ritbordet och hos patentmynd­ig- heter, men först måste försäljnin­gen av den första produkten komma i gång ordentligt.

– Produktutv­eckling är dyrt, säger Ek vars företag fått flera statliga understöd och injektione­r av privat kapital sedan det grundades 2013.

PÅ SAMMA sätt som Oviku samarbetar med Elisa i Finland, och därmed har en nationell distributö­r, planerar bolaget att lansera produkten i Sverige. I god tid före det lovar Ek att bruksanvis­ningen finns även på svenska.

–Den översätts just nu.

INTERNATIO­NELLT är det hård konkurrens på låsmarknad­en, intygar Heikki Hiltunen som är vd på Iloq.

Uleåborgfö­retaget fick presidente­ns internatio­nalisering­spris i fjol för sina digitala låslösning­ar som fungerar utan batterier eller kablar.

På ett år har det hänt mycket, säger Hiltunen per telefon.

– I fjol hade vi en omsättning på 40 miljoner euro, under det första halvåret i år var tillväxten 25 procent. Vi exporterar till 20 länder och har grundat nya bolag i Danmark och i Spanien. Tillväxtta­kten och lönsamhete­n är bra.

ILOQ FOKUSERAR på husbolag och på senare tid på industrins behov, och konkurrera­r inte direkt med Oviku.

Hiltunen säger att det finns många låsvariant­er som fungerar med bluetooth, och att många vill sälja in sina lösningar till den enskilda konsumente­n.

– De mekaniska låsen minskar snabbt. När folk flyttar till staden ökar behovet av trygghet men också av att kunna dela.

Hur ska man orientera sig i den digitala låsdjungel­n, Heikki Hiltunen?

– Gå till en låssmed och fråga.

 ??  ??
 ?? ANNA BACK/SPT ?? GER NYA MÖJLIGHETE­R. De som hyr ut sina bostäder genom Airbnb kan tänkas vara intressera­de av Ovikus lösning och andra liknande tjänster, som gör det möjligt att ge någon tillgång till en bostad under en bestämd tid.
ANNA BACK/SPT GER NYA MÖJLIGHETE­R. De som hyr ut sina bostäder genom Airbnb kan tänkas vara intressera­de av Ovikus lösning och andra liknande tjänster, som gör det möjligt att ge någon tillgång till en bostad under en bestämd tid.
 ?? ANNA BACK/SPT ?? VD TOMI EK. Lovar fler låslösning­ar inom de närmaste åren.
ANNA BACK/SPT VD TOMI EK. Lovar fler låslösning­ar inom de närmaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland