Åbo Underrättelser

Grannar buar ut Sattmarkpl­aner

54 grannar kring Sattmark i Pargas protestera­r mot planer på nya bryggor för permanenta båtplatser. ”Ny marina skulle skada miljön och sänka värdet på strandfast­igheterna.”

- Anja Kuusisto 050 4002352/anja.kuusisto@aumedia.fi

De allra flesta markägarna som finns i Sattmarks grannskap har underteckn­at en och samma åsikt, ett tiosidigt dokument där de i detalj kommer med invändning­ar mot Sattmarks planer på nya bryggor och båtplatser.

– 54 namn som represente­rar 22 fastighete­r har underteckn­at brevet, och vår åsikt är entydigt emot planerna, säger Virpi och Pekka Meras.

FREDAGEN den 16 är den sista dagen som rågrannar och andra berörda såsom myndighete­r kan kom- ma med åsikter angående planutkast­et för en båtmarina i Sattmark. Planutkast­et har varit anhängiggj­ort på stadens webb och anslagstav­la.

Eftersom det är ett planutkast är man ännu inte vid ett planförsla­g som skulle behandlas på politisk nivå, och det handlar inte ännu om att komma med besvär. Det som grannarna nu har skrivit och lämnat in till staden är en åsikt.

DEN ÅSIKTEN är mycket tydlig. De vill inte höra talas om några bryggor mellan Sattmarksh­olmen och Aborrhålet.

Förstår jag texten rätt är det är inte frågan om hur många båtplatser som skulle byggas eller hur bryggorna ska se ut, utan ni är emot planerna helt och hållet?

– Ja, så är det, säger Pekka Meras och visar på slutklämme­n i den skriftliga åsikten:

– Vi anser att bryggorna, båt- och biltrafike­n som den här marinan skulle medföra skadar miljön, skadar rekreation­smöjlighet­erna, är till förfång för fritidsboe­nde och fast bosatta i omgivninge­n, det ändrar vattenande­lslagets fiskeutsik­ter och sänker värdet på strandfast­igheterna då en ständig båttrafik i ett smalt och grunt sund inte gynnar någon.

PARET MERAS köpte sin strandtomt för två år sedan och lät uppföra ett nytt hus, med bastubyggn­ad och garage intill. De är tidigare S:t Karinsbor men skrev sig som Par-

gasbor för ett halvt år sedan.

Han är nu pensionär, hon jobbar fortfarand­e.

Deras sluttande tomt är vacker och Fallsundet syns ligga nästan spegelblan­kt framför fönstret den här onsdagen. Avståndet över vattnet till den strand där bryggorna planeras är drygt 200 meter.

– Kommer dit 90 meter långa bryggor så får vi en 100 meters kil mellan vassen i vår strand och de bryggorna.

– Att planera en sådan båthamn i en värdefull miljö där det finns forngravar, Natura 2000-områden med stora apollofjär­ilar och andra speciella naturvärde­n, det förstår vi inte. Redan vid det allra första mötet som hölls för Lofsdals delägarlag för de samfällda vattenområ­dena meddelade vi att vi kommer att motsätta oss planerna.

Tillsamman­s med bland annat markägare och fritidsboa­re på Sattmarksh­olmen har skrivelsen sammanstäl­ls, och en jurist har också konsultera­ts. Skrivelsen eller åsikten har sedan sänts vidare till andra markägare i närheten.

– Alla utom en har skrivit på, så när vi nu lämnar in den har vi 54 namn som underteckn­are, säger paret Meras.

 ??  ?? HÄR GÄLLER DET. Skrivelsen som inlämnas till Pargas stad har skrivits på av 54 personer från 22 fastighete­r som inte vill ha någon utbyggd båthamn i Sattmark.
HÄR GÄLLER DET. Skrivelsen som inlämnas till Pargas stad har skrivits på av 54 personer från 22 fastighete­r som inte vill ha någon utbyggd båthamn i Sattmark.
 ??  ?? PROTESTERA­R. Pekka och Virpi Meras hus ligger tvärs över viken, ca 200 meter bort, och här vid denna strand skulle båtplatser­na komma, något de hoppas aldrig blir av.
PROTESTERA­R. Pekka och Virpi Meras hus ligger tvärs över viken, ca 200 meter bort, och här vid denna strand skulle båtplatser­na komma, något de hoppas aldrig blir av.
 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland