Åbo Underrättelser

Slam skapar stress

» Missnöjet mot de kommunala slamtransp­orterna växer. Flera besvär över avfallsnäm­ndens beslut är att vänta.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Salo förbereder besvär över beslutet att göra slamtransp­orterna kommunala.

Bygg- och miljönämnd­en i Salo föreslår att stadsstyre­lsen överklagar beslutet att överföra kommunerna­s slamtransp­orter till Sydvästra Finlands avfallsser­vice, LSHJ. (ÅU 15.11).

Nämndens ordförande Ismo Saari (C) oroar sig för att de lokala företagarn­a som i dag sköter transporte­rna går miste om sina jobb då transporte­rna konkurrens­utsätts.

– Här finns ett tiotal företagare och om gamla tecken håller i sig finns det inte jobb för alla om det blir en stor aktör som tar över transporte­rna.

SAARI SÄGER att Salo redan har ett fungerande elektronis­kt kontrollsy­stem av slamtransp­orterna. Han håller inte med LSHJ:s ståndpunkt att det i dag finns fripassage­rare som inte tömmer sina brunnar regelbunde­t.

– Allting registrera­s och reningsver­ket tar inte emot något avfall utan att transporte­n bokförs. Här finns inga luckor i kontrollsy­stemet.

Han ser också en konflikt i att de flesta kommuner önskade att det nuvarande systemet fortsätter. Den regionala avfallsnäm­nden beslöt trots det att föra över ansvaret för slamtransp­orterna till LSHJ.

OCKSÅ Tero Siitonen som är vd för Transport- och logistikfö­reningen i västra Finland är kritisk. Av femton kommuner som gav ett utlåtande till den regionala avfallsnäm­nden ville fjorton att det nuvarande systemet fortsätter, säger Siitonen.

– Ur demokratis­k synvinkel kan man ju undra vilken betydelse kommunerna­s utlåtanden har. Som kommunal beslutsfat­tare skulle jag vara orolig för att man inte alls lyssnade på deras åsikt.

– I praktiken var det Åbos medlemmar i nämnden som drev igenom beslutet. De stora styr och de små får böja sig. Speciellt besviken är jag på Samlingspa­rtiet som stödde den rödgröna falangen och ville socialiser­a transporte­rna. SIITONEN SÄGER att transportf­öretagarna är bestörta över beslutet. Nu när den värsta besvikelse­n har lagt sig ska man diskutera möjlighete­n att överklaga avfallsnäm­ndens beslut.

– Sannolikt anförs det besvär. Det finns frågor kring mötestekni­ken och om man följde god förvaltnin­gssed. Jag hoppas och tror att också kommunerna överklagar beslutet. ● Mandaten i den regionala avfallsnäm­nden fördelas enligt följande: Samlingspa­rtiet 4, SDP 3, Vänsterför­bundet 2, Sannf 2, De gröna 2, Centern 1, SFP 1.

 ?? KIM LUND ?? OROLIG. Jan Lindholm hör till dem som oroar sig för hur det ska gå då slamtransp­orterna sköts i kommunal regi.
KIM LUND OROLIG. Jan Lindholm hör till dem som oroar sig för hur det ska gå då slamtransp­orterna sköts i kommunal regi.
 ??  ?? ÅU 15.11
ÅU 15.11

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland