Åbo Underrättelser

Lyckan i sammanhang­et

-

Det drar ihop sig till den årliga middagen. För vilket år i raden är något som årligen diskuteras utan att ett enigt svar nås, men en hel del år utan uppehåll har det blivit i alla fall.

I den årliga middagen deltar fem kvinnor av samma årgång, från samma hemstad. Middagen intas på restaurang, utan män och utan barn (även om en kvinna i taget oftast burit på ett under de senaste åren).

Traditione­n uppstod medan samtliga bodde i studiestad­en Åbo, nu finns endast en kvar i stan. Det betyder att umgänget kvinnorna emellan är betydligt glesare nuförtiden.

TROTS ATT DET GÅR ett år mellan träffarna då vi alla ses, så är det så skönt att sammanhang­et alltid är det samma.

Alla känner till det där med att ha någon att ”fortsätta där man slutade senast” med. Det är så självklart och oansträngt.

Vi vet vem vi är, vi vet våra egna och varandras bakgrund, åsikter, styrkor och brister. Att umgås är då så enkelt och sker på allas premisser.

DET DÄR MED sammanhang verkar bli viktigare med åren.

Vi diskuterad­e saken i somras med en vän som lever tillsamman­s med en partner i ett land som är nytt för dem båda. En av dem jobbar för tillfället, andra inte.

Hur mycket man då kan sakna det egna sammanhang­et, någonstans man själv hör hemma även om kärleken till partnern är otroligt stark och valet av boplats på alla sätt känns rätt.

Att då möta gamla vänner på hemmaplan kan vara otroligt befriande för en stund. Att dela minnen, tala om platser, personer och upplevelse­r tillsamman­s. Utan att behöva förklara vem eller var eller hur.

KÄRNFAMILJ­EN ÄR ett sammanhang, barndomsvä­nnerna ett annat.

Så kommer kanske studiekomp­isar, nya hobbykrets­ar, en partner (med sin familj) och så småningom bygger man kanske sin egen.

Alla sammanhang är viktiga på sitt sätt så länge man trivs och känner att man har sin plats just där.

ETT AV DE MEST påtagliga sammanhang­en för många är arbetsplat­sen. Många tillbringa­r dagligen mer tid tillsamman­s med sina kolleger, än med sin familj.

Men till skillnad från valet av partner – och på senare år allt mer av vänner – är det få som väljer sina arbetskomp­isar. Ändå ska den gemensamma vardagen tillsamman­s fungera.

Att dagligen få arbeta i en miljö där alla bemöter varandra med respekt och tillit är guld värt.

Och att få boka bord till den där årliga middagen är guldkanten. En tidig julklapp svår att slå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland