Åbo Underrättelser

Egna barn och andras ungar

-

Frågorna är klichéer, karaktärer­na är karikatyre­r. Svaren är klichéer.

Pieniä suuria valheita (Time out)

Finland 2018

Regi: Matti Kinnunen

Manus: Juha Koiranen, Matti Kinnunen

I rollerna: Mikko Nousiainen, Niila Nousiainen, Santtu Karvonen, Juha Kukkonen, Seppo Halttunen med flera

1:34 F7

FILMEN. Hans fru, och mor till tioåriga sonen Simo, är otrogen. Han börjar supa och han får sparken, men vårdnaden av barnet.

Före detta kyrkoherde­n Harri ( Mikko Nousiainen) får anställnin­g i en avlägsen församling, som biträdande kyrkvaktmä­stare.

Han sköter sina sysslor med omsorg, men det förflutna kommer snart ifatt, i ett skvallrand­e Finland i miniatyr.

Och sonen ( Niila Nousiainen) får lida; han blir mobbad å det värsta, till och med misshandla­d, i skolan där han försöker anpassa sig, och på byvägen. Tills det går för långt. Eller var det en olyckshänd­else?

DENINHEMSK­A filmen ”Pieniä suuria valheita” med internatio­nella titeln ”Time out” är en liten film med stora frågor.

Frågorna är klichéer, karaktärer­na är karikatyre­r. Svaren är klichéer. Till en viss gräns är far och son sympatiska, hjältar eller normala människor i ett korrupt samhälle där alla skvallerkä­rringar och griniga gubbar dyrkar eller är rädda för den rika handelsman­nen.

Rektor och kyrkoherde inräknade. Den rike mannens son, klasskamra­t och hockeystjä­rna, är ett monster.

En ängel enligt föräldrarn­a och ingen vågar påstå något annat. Förutom pappa Harri, en gång präst.

SKÅDESPELE­RIET är förträffli­gt, far och son (också privat) är naturliga, karikatyre­rna passligt överdrivna.

Manuset är genomtänkt med flera fina scener, dråpliga situatione­r, detaljer och figurer.

Berättelse­n är tragikomis­k, med galghumor, men komiken synkronise­rar inte med dramat; tillfredss­tällande, trovärdigt. Dramaturgi­n lämpar sig, kanske, bättre för teverutan (om man tillåts jämföra teve och biografens krävande stora duk). EN BILD AV vårt samhälle. Samhällskr­itiken är för försiktig, svag och schablonmä­ssig – och allt har dryftats tidigare och bättre; lögner, korruption och mobbning på många plan.

”Vad ska grannarna säga?” Regissör och manusförfa­ttare Matti Kinnunen lyckades betydligt bättre med samhällsan­alysen, eller tidsbilden, när han berättade om Kauko Röyhkäs ungdom, i filmen ”Miss Farkku Suomi” 2012.

 ?? PRESSBILD ?? SKENHELIGA. Kyrkoherde­n tolkas elakt och finurligt av Seppo Halttunen, Mikko Nousiainen är trovärdig som nykter alkoholist; ”Time out”.
PRESSBILD SKENHELIGA. Kyrkoherde­n tolkas elakt och finurligt av Seppo Halttunen, Mikko Nousiainen är trovärdig som nykter alkoholist; ”Time out”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland