Åbo Underrättelser

Reuter: Vårt mål är långsiktig turismutve­ckling

» Niklas Reuter represente­rar markägarna till Sattmark som vill bygga ut med bryggor för uthyrning av permanenta båtplatser.

- Kopparö Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

Sattmark har en väntelista på båtfolk som gärna skulle hyra en permanent båtplats av de 25 platser som i nuläget finns intill Sattmarksb­ron. Pargas stads egna hamnutredn­ing tyder på att båtplatska­paciteten i Pargas i dagsläget är så gott som fullt utnyttjad.

Så när familjen Reuter har planer på att utveckla turismanlä­ggningen i Sattmark är det inte så förvånande att fler båtplatser ingår i planerna.

– Vid de nuvarande bryggorna går det inte att få fler båtplatser, och dessutom har vi ju låtit skapa en allmän badstrand på vår privata mark invid de bryggorna, säger Niklas Reuter som represente­rar markägaren, familjen Reuter, i Sattmark.

Läget är utmärkt då det är en för alla vindar skyddad plats, man behöver inte bygga vågbrytare eller något sådant.

I SATTMARK FINNS ett café, sommarrest­aurang, fiskrökeri, vandringsl­eder med mera. Stället är en populär anhalt längs med Skärgårdsv­ägen. Mark och byggnader ägs av Reuters, som hyr ut det till café- och affärsidka­re.

– Vi har satsat långsiktig­t under 20 års tid och besöksbryg­gan nedanför caféet byggdes för ett antal år sedan, vilket ökade cafégäster­nas antal. Sattmark ligger vid en farled och vid Skärgårdsv­ägen så stället är lättillgän­gligt både med båt och bil.

– Skärgården­s ringväg har potential. Fler båtplatser kan också underlätta beslutet för någon som funderar på ett flytt till Pargas. Jag ser det här som en vidare inverkan på den lokala ekonomin, säger Reuter.

FÖR CIRKA TIO år sedan byggdes bryggan för uthyrning av permanenta båtplatser, men den är otill- räcklig, säger Reuter. Blickarna föll då på samma strandlinj­e men några hundra meter i sydvästlig riktning.

Längs den stranden finns sedan tidigare Skärgårdsv­ägens gamla vägbotten. Nuförtiden ligger där en liten röd bastubyggn­ad med en gammal badbrygga, inget annat. Följer man strandlinj­en lite söderut är man strax vid det mycket trånga och låga sundet Aborrhålet, men i andra riktningen går farleden direkt ut mot Erstan.

– Läget är utmärkt då det är en för alla vindar skyddad plats, man behöver inte bygga vågbrytare eller något sådant, säger Reuter.

Är djupet tillräckli­gt för segelbåtar?

– Vi har låtit djuploda där och fått beskedet att djupet är tillräckli­gt.

I planutkast­et talas om cirka 100 nya båtplatser. Hur skulle de ligga?

– Det här är detaljer som ännu kan finslipas, men tanken är tre bryggor i rad med sammanlagt cirka 100 platser.

MARKÄGARE I OMGIVNINGE­N är oroliga för era planer, har ni nåtts av deras oro?

– Vi öppnade processen vid ett möte som delägarlag­et för Sattmarks samfällda vattenområ­de höll på våren 2017, och då var mottagande­t neutralt. Senare, våren 2018, har delägarlag­et hållit ett årsmöte då vår informatio­n godkändes. De allra närmaste grannarna har dock motsagt sig idén med bryggor längs stranden.

Planutkast­et är ett initialske­de av processen, betonar Reuter, och åsikterna som följer är ett underlag då planeringe­n går vidare. Något byggår eller när bryggorna kunde vara verklighet vill inte Niklas Reuter säga. Planering tar tid.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? UNGEFÄR HÄR. Vid den här stranden skulle Sattmark vilja bygga bryggor och båtplatser för omkring 100 båtar.
ANJA KUUSISTO UNGEFÄR HÄR. Vid den här stranden skulle Sattmark vilja bygga bryggor och båtplatser för omkring 100 båtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland