Åbo Underrättelser

Lokal lammkorv, sylt och limpa ska det vara

» Elever i Dalsbruks skola fick i blindtest välja mellan industrima­t och mathantver­k.

-

Att köpa utländsk mat är lite som att kissa på sig – bekvämt i början men sedan allt mer otrevligt.

Den liknelsen använde Jonas Bergström då han och Stella Törnroth i går visade för åk 9 vid Dalsbruks skola hur industriel­lt och lokalt tillverkad­e livsmedel skiljer sig i frågan om smak.

PARET DELAR PÅ ett uppdrag som ledare på Kimitoön för ett mathantver­kprojekt, och talade om att lokalt producerad mat sparar på miljön genom att transporte­rna blir korta.

– Och så vet vi vad vi äter. Vi vet att det är tryggt, för att inte tala om smaken där det kan vara väldigt stor skillnad, sade Bergström.

SEDAN FICK ELEVERNA göra blindtest och smaka på saft, sylter, korv, senap och bröd som dels var industriel­lt tillverkat och dels lokalprodu­cerat.

Lammkorven från Westankärr­s, Sabina Ekholms/ Närbodens sylter och skärgårdsl­impan från Holmbergs Four C fick många röster medan speciellt ”industribr­ödet” enligt många smakade så illa att de slängde det.

DET HÄR VAR första gången som Bergström och Törnroth presentera­de öns mathantver­k på det här sättet.

– Intressant, det var mycket informatio­n, tyckte eleven Nico Heinonen, som särskilt gillade lammkorven.

BERGSTRÖMB­ERÄTTADE också om vilka utbildning­ar det finns för dem som på svenska vill hitta ett yrke inom livsmedels­branschen.

Då eleverna frågade honom vad han själv har för utbildning så blev svaret lite överraskan­de:

– Jag är sjökapten, och kör nu Högsårafär­jan, medan Stella är formgivare. Man kan ha olika bakgrund men vara intressera­d av mathantver­k ändå, sade han.

ELEVHANDLE­DARE Åsa Gustafsson tillade att man från skolan snart åker på Axxell-mässa i Karis, och i skolan har företagsam­het och hållbar utveckling som tema så mathantver­k passar in till alla delar.

Jag är sjökapten, och kör nu Högsårafär­jan, medan Stella är formgivare. Man kan ha olika bakgrund men vara intressera­d av mathantver­k ändå.

Jonas Bergström

 ?? MONICA SANDBERG ?? GILLADE LAMMKORVEN. Nico Heinonen tyckte ”matlektion­en” var intressant. Men kock ska han inte bli, utan siktar på Brusabys skogsutbil­dning efter det att han är klar med Dalsbruks skola.
MONICA SANDBERG GILLADE LAMMKORVEN. Nico Heinonen tyckte ”matlektion­en” var intressant. Men kock ska han inte bli, utan siktar på Brusabys skogsutbil­dning efter det att han är klar med Dalsbruks skola.
 ??  ?? BLINDTEST. Två tallrikar med industri- och lokalmat huller om buller. Hemaloy Imran hörde till de elever som fick vara med om ”tasting” på det här viset.
BLINDTEST. Två tallrikar med industri- och lokalmat huller om buller. Hemaloy Imran hörde till de elever som fick vara med om ”tasting” på det här viset.
 ??  ?? IDÉER FINNS. Nu provade Jonas Bergström och Stella Törnroth första gången på att låta elever i praktiken upptäcka skillnaden på mat och mat.
IDÉER FINNS. Nu provade Jonas Bergström och Stella Törnroth första gången på att låta elever i praktiken upptäcka skillnaden på mat och mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland