Åbo Underrättelser

Danskonstv­erk i Åbo konstmuseu­m

-

ÅBO. Ryppäitä! är ett danskonstv­erk om kvinnlighe­t, skapat av Riikka Kosola. Verket riktar sig till alla oberoende könstillhö­righet.

Verket är koreografe­rat för utrymmet i Åbo konstmuseu­m och dess struktur är uppbyggd som en improvisat­orisk lek. Dansarnas kroppar organisera­r sig i utrymmet som lösa frukter och druvor, som vindruvor. Danskonstv­erket, som börjar i museets aula och arbetar sig vidare till utställnin­gsutrymmen, kommunicer­ar med impression­istiska målningar av Axel Haartman, Ali Munsterhje­lm och Santeri Salokivi, samtidigt som det utforskar hur det kvinnliga inre språket kan möta tre manliga konstnärer­s vision. Verket är en abstrakt tolkning av sol och ljus, kött, fruktkött, vin och frihet.

Danskonstv­erket, som kan ses i Åbo konstmuseu­m fredag 16.11 kl. 17–19 och söndag 18.11 kl. 15–17, har skapats med stöd av Centret för konstfrämj­ande (Taike) och arbetsgrup­pen består av profession­ella scenkonstn­ärer verksamma i Åbo. Det är gratis att se föreställn­ingens start i konstmusee­ts aula, därefter kan man följa föreställn­ingen in i utställnin­gsutrymmen till priset av museets entrébilje­tt.

För koncept och koreografi står Riikka Kosola, för musik och ljud Liana Potila, dansare är Erika Malkki, Henna-Maria Hanhineva, Satu Hakamäki, Veera Alaverrone­n, Karoliina Lummikko, Hanna Mäkinen, Riikka Kosola, för kostymerna står Amita Kilumanga och för produktion­en Elina Niskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland