Åbo Underrättelser

” Förändring­ar gör oss livskrafti­ga”

» Mark Levengood utstrålar entusiasm men har också allvarliga stunder. I Sigynsalen i Åbo talade han i går bland annat om Svenskfinl­and och förändring.

- Anja Kuusisto 050 4002342/anja.kuusisto@aumedia.fi

När Mark Levengood besöker Åbo tittar solen fram, och det är inte endast det gråa vädret som plötsligt lyser.

Levengood är med sin entusiasm, vakna hjärna och avväpnande humor en uppskattad programled­are – nu är han här inom ramen för sin föreläsnin­gsserie i Svenskfinl­and, den första han gör i den här formen i Finland.

MÅNGA AV DE stora scenernas underhålla­re är i själva verket rätt allvarliga människor.

Hur beskriver du dig?

– Jag har blivit ombedd göra standup också, men jag vägrar stå på scenen med en enda målsättnin­g, att vara rolig. Det är som mat med bara en ingrediens.

– Sen är jag väl i grund och botten en ganska allvarlig människa, men en som njuter av livet.

– Alla människor har väl någon form av basallvar, då när det verkligen gäller. Och vissa har svårare än andra att hantera sitt allvar och sina mörka stunder. Det har jag inte, jag tycker livet är roligt, och ska vara roligt. Sen har jag och Jonas (Gardell) haft den stora turen att vi har fått ett så himla roligt liv. Men någon optimistko­nsult är jag definitivt inte.

– Jag tror det inverkar på min inställnin­g att jag i grund och botten har en tro, jag är religiös i den meningen att jag hoppas att det finns en gud och jag tänker att ”det ordnar sig”. Det här tror jag gör mitt liv lite ljusare och lättare, att jag inte måste grubbla över meningen med det.

SEN LER HAN lite underfundi­gt och säger: Livet är så roligt, jag tycker bara det går lite väl fort.

En insikt som hänger i hop med an-

Det är när vi får till en lyckad kombinatio­n av tradition och förändring vi blir starka.

I min barndom fanns det ett gräl om vad som var Tidningen, i vår familj var det Husis men för faster Maj var tidningen med stort T det samma som ÅU.

dra femtio-plus-fenomen kan vi enas om. Jag ber i stället Mark Levengood berätta om sin relation till Åbo.

Egentligen börjar han med att berätta om sin relation till Åbo Underrätte­lser.

– I min barndom fanns det ett gräl om vad som var Tidningen, i vår familj var det Husis men för faster Maj var tidningen med stort T det samma som ÅU.

FASTERMAJV­AR egentligen Marks mammas faster. Och det är på mammas sida som Åbo-kopplingen finns.

– Min mormorsmor var Aline Grönberg, vaddmamman i Åbo som bland annat installera­de Finlands första rulltrappa i sin affär i hörnet av Auragatan och Eriksgatan.

Levengood har glädje av sina egna kontakter till många orter i Svenskfinl­and när han nu turnerar. Med föreläsnin­garna har han uppträtt i Jakobstad, Vasa, Kristinest­ad, Borgå och Helsingfor­s.

EFTER FREDAGSKVÄ­LLEN i Åbo är lördagskvä­llen vikt för Ekenäsborn­a och sen är turnén över. En turné som först bara skulle vara ett par framträdan­den.

– Det har varit roligt, ett varmt mot- tagande överallt och i Helsingfor­s kom halva min skolklass och lyssnade, det var förstås speciellt skojigt.

Han talar då om dem som gick i samma klass i årskurs 1–9 i Mattlidens skola i Esbo.

– Idén till den här föreläsnin­gen föddes då jag något frustrerat såg på min kalender som var fylld långt in i 2019, och jag ville få med något eget och lustfyllt på schemat. Något jag har stor lust att göra, tänkte jag, och insåg att det handlar om Finland.

– FINLÄNDARE ÄR JAG också efter 30 år i Sverige, det är mycket tydligt. Och eftersom jag har ett hus på Åland får också barnen växa upp med en del av Svenskfinl­and.

– Så på föreläsnin­garna talar jag rätt mycket om Svenskfinl­and, och om hur tokigt det är då vi finlandssv­enskar tror att vi håller på att gå under.

– Ibland är vi så rädda för förändring­ar och tror att vi sviker våra förfäder om vi gör si eller så, men förnyelser och förändring­ar gör oss livskrafti­ga.

– I den bransch jag jobbar är det så många som är kallade och så få som är utvalda, och förändring­sprocesser­na är ständiga och starka. Då har jag lärt mig att förändring­ar inte är hotfulla, vi människor kan anpassa oss. Det är när vi får till en lyckad kombinatio­n av tradition och förändring vi blir starka.

FÖRÄNDRING­EN HAR varit ett modeord länge, påstår jag, liksom uttrycket att förändring­ar är det enda konstanta i vår samtid.

– Ja, och det har sina fördelar om vi till exempel jämför med hur folk levde på mormorsgen­erationens tid. Nu stannar folk inte kvar i ett olyckligt äktenskap för familjens heder, till exempel. Å andra sidan ser jag ibland folk som skiljs och jag tänker att de sökte yttre förändring, i stället för att ta tag i den inre förändring­en de kunde behöva.

– Det är ju det svåraste, att förändra sig själv.

Levengood tar ett exempel från ett samtal hans mormor och morfar förde. Morfar hörde till dem som tyckte att både ett och annat var bättre förr.

– Så är det inte, sa mormor då, det var inte bättre förr, men du var bättre förr.

 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ??  ?? EN GLAD LEVENGOOD. Mark Levengood beskriver sig som en ganska allvarlig människa, som njuter av livet.
EN GLAD LEVENGOOD. Mark Levengood beskriver sig som en ganska allvarlig människa, som njuter av livet.
 ??  ?? ÅBO VADD. Mark Levengood plockar under intervjun fram bilder från Åbo på den tid då hans mormorsmor drev Åbo vadd. Aline Grönberg dog 1950.
ÅBO VADD. Mark Levengood plockar under intervjun fram bilder från Åbo på den tid då hans mormorsmor drev Åbo vadd. Aline Grönberg dog 1950.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland