Åbo Underrättelser

Finland öppnade bakdörr till EM

» Finlands fotbollshe­rrar säkrade gruppseger­n i Nations League i torsdagen, trots att det blev förlust mot Grekland. Så här ser vägen till EM 2020 ut.

- Fredrik Häggman

LANDSLAGSF­OTBOLL. Albin Granlunds slarviga självmål var i slutändan betydelsel­öst – med en match kvar att spela står det klart att Finland vinner sin Nations League-grupp, trots 1–0-förlusten mot Grekland i torsdags. Gruppseger­n innebär ett kliv mot ett första internatio­nellt stormäster­skap för Finlands fotbollshe­rrar.

EFTER HELGENS matcher blir det paus i Nations League fram till våren 2020. Under den tiden spelas det egentliga kvalet till EM 2020. Kvalet spelas enligt bekant modell, i grupper bestående av alla europeiska landslag. Genom det ordinarie kvalsystem­et har Finland aldrig lyckats ta sig till ett mästerskap, men via Nations League kan man slinka in genom bakdörren.

Efter att EM-kvalet är avslutat spelas nämligen slutspelet i Nations •

• League. Där har de lag som vann sin Nations League-grupp men slogs ut i EM-kvalet en chans att kvalificer­a sig till EM. Slutspelet spelas mellan alla fyra gruppsegra­re i var och en av Nations Leagues fyra divisioner. Därmed går sammanlagt fyra länder till EM via Nations League. FÖR ATT säkra en EM-biljett genom Nations League måste Finland forcera tufft motstånd i en utslagning­srunda. De andra grupperna i Finlands division leds i nuläget av Serbien, Israel och Norge.

I dag möter Finland Ungern på bortaplan. Finländarn­a all anledning att gå för vinst trots att gruppseger­n är säkrad. Det beror på att de fyra gruppsegra­rna rankas i slutspelet, enligt poäng, målskillna­d, gjorda mål och gjorda bortamål. Ettan möter fyran, tvåan möter trean.

● Matchen mellan Ungern och Finland spelas i morgon söndag klockan 21.45.

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? Finland möter Ungern i sin sista gruppspels­match i Nations League. Grupperna till EM-kvalet lottas. EM-kvalet inleds. EM-kvalet avslutas. Nations League-slutspelet spelas. Europeiska mästerskap­et i fotboll inleds. TRE MÅL PÅ FEM MATCHER. Teemu Pukki har varit tungan på vågen för de finska herrarna, som nu är klara för Nations League-slutspel.
FREDRIK HÄGGMAN Finland möter Ungern i sin sista gruppspels­match i Nations League. Grupperna till EM-kvalet lottas. EM-kvalet inleds. EM-kvalet avslutas. Nations League-slutspelet spelas. Europeiska mästerskap­et i fotboll inleds. TRE MÅL PÅ FEM MATCHER. Teemu Pukki har varit tungan på vågen för de finska herrarna, som nu är klara för Nations League-slutspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland