Åbo Underrättelser

Mäktig kvinna – som inte förmår vräka katten

-

Det har skrivits mycket om vår Profils skor. Hon har väldigt många. En del är svarta, andra är röda eller blå.

Hennes leopardmön­strade skor väckte stor uppmärksam­het. Många tyckte att de var häftiga. Men hon har också burit tigermönst­rade skor och skor med rosetter eller andra prydnader.

Och det är högklackat som gäller. Vår Profil heter Mary. När hon trippar fram för att göra ett uttalande eller läsa upp en deklaratio­n, tittar alla alltid först på hennes skor.

I hennes hemland vet alla att hon tycker om skor. Det gör henne mer mänsklig och kan tjäna som en sorts stötdämpar­e i häftiga debatter eller vid besvärliga presskonfe­renser.

Drottning Elizabeth II är känd för att tycka om hattar. Den turkiska presidentf­run Emine Erdogan samlar på handväskor. Den förre filip- pinska presidentf­run Imelda Marcos samlade på skor. Hon hade 1060 par!

Så många skor har inte vår Profil. Men hon har i alla fall hittat på en liten egenhet som hon säkert fått en viss nytta av.

Mary har många strängar på sin lyra. Hon tycker om att laga mat och har över 100 kokböcker hemma i bokhyllan. Vår Profil gillar inte att beställa mat, utan föredrar att gå och handla den själv, då hon får möjlighet.

Trots den goda maten och trots att hon är över 60 år gammal, har hon inte lagt på hullet. Hon är 168 cm lång och väger bara 66 kg.

Det har sin förklaring i en annan av hennes passioner, nämligen långpromen­ader.

Ibland ger hon sig ut på riktiga vandringar upp bland bergen, helst bland alperna i Schweiz. Det finns en del fotografie­r av henne då hon kämpar sig fram på bergsstiga­rna tillsamman­s med sin man Philip. Då har hon kängor på fötterna och stavar i händerna. De högklackad­e skorna har fått stanna hemma.

Tidningarn­a har skrivit en del om vår Profils uppväxt. Hennes pappa var präst. Mary var ända barnet. Hon har beskrivit sin barndom som mycket lycklig.

Skolan blev aldrig något problem. Vår Profil fortsatte vid universite­tet. Där avlade hon en examen med geografi som huvudämne.

I den här vevan hände det något trevligt. Vår Profil träffade en pojke som hon blev förtjust i. De möttes på en fest på universite­tet. Den som introducer­ade dem för varandra var Benazir Bhutto, Pakistans blivande premiärmin­ister.

Pojken hon träffat hette Philip. Benazirs ingripande blev ett lyckokast. Det ledde till förlovning och bröllop 1980. Då gifte sig Mary med Philip hemma i hennes pappas kyrka i Wheatley i Oxfordshir­e.

Vår Profil var väldigt vacker i sin vita brudklänni­ng. Och Philip såg mycket prydlig ut i sin gråa kostym. Hon var 23 år gammal. Han var ett år yngre.

Ett år senare drabbas Mary av en stor sorg. Då dog hennes pappa i en bilolycka. Ytterligar­e något år senare dog hennes mamma i cancer.

Livet gick vidare. Alla måste ha ett jobb. Det gällde också vår Profil. Hon fick anställnin­g på en bank. Där arbetade hon åren 1977 till 1983. Sedan blev hon konsult på ett finansinst­itut fram till 1997.

Det verkar lite konstigt att hon hamnade i finanssekt­orn, eftersom hon studerat geografi. Men det händer många konstiga saker här i världen.

Philip blev också ekonom. Han kom att få syssla med fondförval­tning och blev kvar i det jobbet en lång tid.

Så blev det inte för vår Profil. Hon bytte bana och gav sig in i politiken. Där skördade hon stora framgångar. År 2016 utnämndes hon till en mycket hög post. Det ledde till att hon fick en tjusig tjänstebos­tad, på en adress som många har hört talas om.

Philip fick flytta med till den nya bostaden. Där bodde sedan tidigare en katt som hette Larry. Han var en hittekatt som den förre ”hyresgäste­n” David hade tagit dit som sällskap åt sina barn.

Larry är brun och vit. Man tror att han är född 2007. När David flyttade stannade Larry kvar. Han blev en sorts huskatt i vår Profils tjänstebos­tad. Tanken var att han skulle jaga möss. Men gick dåligt. En saneringsf­irma har fått rycka ut flera gånger. Dessutom slogs Larry med andra katter, särskilt med grannkatte­n Palmerston.

Vår Profil är inte särskilt förtjust i Larry. Hon är hundmännis­ka. En tidning har klassat henne som världens näst mäktigaste kvinna, efter en annan politiker som heter Angela.

Men Larry är populär hos den breda allmänhete­n. Därför kan hon inte ”vräka” honom från 10 Downing Street. Så långt sträcker sig inte hennes makt.

Vem är hon?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland