Åbo Underrättelser

Finlands vackraste hem?

» Henrika Tytärniemi med dotter bor på andra våningen och trivs, i en fiffigt och hemtrevlig­t inredd lägenhet.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Kan man ha chans att vinna MTV3tävlin­gen om Finlands vackraste hem i fall man bor på övre våningen i Dalsbruks kyrka?

Jo, absolut. Henrika Tytärniemi – född Mickelsson, uppvuxen i Dalsbruk – har redan nått finalen i den här riksomfatt­ande tävlingen som avgörs snart.

Att den här cirka 80 kvadratmet­er stora lägenheten alls kom med i tävlingen berodde på en nyinflytta­d grannes tips till tv-teamet som då letade efter hem i brukssamhä­llen.

– Grannen ifråga har inte besökt mitt hem medan jag bott här, men kanske hon hade läst inrednings­artikeln som gjordes i början av året i tidningen Meidän Talo eller sett bilder som jag lagt ut på sociala medier, funderar Tytärniemi.

DÅ HON SEDAN fick ett mejl från MTV3 om att delta i tävlingen ”Suomen kauneiin koti” så tänkte hon att det kanske blir för jobbigt.

– Jag visste hur mycket jobb det var med Meidän talo-reportaget. Men så tänkte jag att nåja, det här är en enda gång man får chansen så jag tackade ja. Och så kom filmteamet på fem man hit och filmade en lång dag; i tv blev det en dryg kvarts sändningst­id, säger Henrika Tytärniemi.

PÅ FRÅGAN HUR det kändes att visa sitt hem för hela Finland svarar hon att det hittills har varit bara roligt. Inredninge­n har ett bra tag varit hennes stora intresse även om det tog tid innan hon hittade sin stil.

Sedan var det slumpen som gjorde att hon efter 13 år i Karleby flyttade tillbaka till Dalsbruk, med nu åttaåriga dottern Ida.

– Det gjorde gott att vara borta från Kimitoön så länge. Nu kan jag på riktigt uppskatta småskaligh­eten, naturen och närheten till släkt och vänner. Och jag är glad att Ida kunde börja i samma svenska skola där jag själv har gått, säger hon.

Men hur kom du att flytta till bostaden i kyrkan?

– Det var min barndomsko­mpis, församling­smästare Maria Manelius, som tipsade om att bostaden kanske skulle bli ledig. Min mamma och syster var här och tog bilder och mejlade till mig i Karleby, och efter att jag fick jobb som handledare vid Ungdomsver­kstaden i Dalsbruk så bestämde jag mig, säger Henrika Tytärniemi.

DÅ HADE HON redan en tid samlat på gamla grejer, så det var inget litet flyttlass som fraktades 550 kilometer. I Dalsbruk har samlandet fortsatt med fynd bland annat i Ekocenter.

– Till exempel har jag där hittat en gammal dörr med många lager del- vis avskavd färg. Ännu vet jag inte dörrens historia men om jag en dag får reda på den så blir dörren (nu använd som bordsskiva) än mer värdefull för mig, säger hon.

Är det kusligt att bo i en kyrka?

– Väldigt många har frågat, men det är tryggt och lugnt. Stenmurarn­a är så tjocka att Ida och jag inte har en aning om att det blåser i fall vi inte går ut. De tjocka murarna gör också att vi sällan hör något av gudstjänst­erna i första våningen, säger Henrika Tytärniemi. SJÄLV HAR HON sitt sovrum i tredje våningen, en halv trappa upp från övriga lägenheten som innehåller kök, badrum, vardagsrum och dotterns sovrum. Om man gillar trappor fungerar det bra att bo här, säger Henrika Tytärniemi.

Är lägenheten färdigt inredd nu?

– Nej, inredning blir väl aldrig färdigt, säger hon.

 ??  ??
 ?? MONICA SANDBERG ?? FLICKRUMME­T. De spännande kyrkfönstr­en ger pricken över i:et i den fiffigt och hemtrevlig­t inrfedda lägenheten.
MONICA SANDBERG FLICKRUMME­T. De spännande kyrkfönstr­en ger pricken över i:et i den fiffigt och hemtrevlig­t inrfedda lägenheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland