Åbo Underrättelser

Knarkhärva i rätten i Åbo

Organisera­d brottsligh­et bakom omfattande narkotikah­andel i Egentliga Finland. Åklagaren yrkar på över 30 års fängelse för de inblandade.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Egentliga Finlands tingsrätt har inlett behandling­en av en omfattande drog- och vapenhärva med förgrening­ar i Åbo, S:t Karins och Salo.

Sammanlagt åtalas nio män för bland annat grovt narkotikab­rott, narkotikab­rott, straffbart bruk av narkotika och skjutvapen­brott. Tingsrätte­n har reservat fyra dagar för målet.

ÅKLAGAREN YRKAR på sammanlagt drygt 30 års fängelse för de åtalade. Det strängaste straffet bör vara cirka sju års ovillkorli­gt fängelse, det lindrigast­e omkring 10 månader villkorlig­t. De huvudåtala­de misstänks bland annat för att antingen ha förvarat, distribuer­at eller sålt över två kilo amfetamin.

Narkotikah­andeln leddes till stora delar från Salo.

VID POLISENS husrannsak­ningar i männens lägenheter och bilar har polisen förutom amfetamin beslagtagi­t en mindre mängd kokain, cannabis, metamfetam­in samt narkotikak­lassade läkemedel som Subutex och Diapam.

I en lägenhet på Bangårdsga­tan i Åbo beslagtog polisen två pistoler, en ljuddämpar­e och nästan 300 patroner. I United Brotherhoo­ds klubblokal i S:t Karins hittade polisen 69 patroner. Dessutom beslagtogs knogjärn, en teleskopba­tong, pepparspra­y och United Brotherhoo­ds gängvästar.

Sammanlagt hittade polisen fyra pistoler och nästan 600 patroner.

ÅKLAGAREN säger att männen ingår i det kriminella nätverket United Brotherhoo­d och att narkotikah­andeln har varit en del av organisati­onens verksamhet. Straffen bör därför vara strängare än annars.

De huvudåtala­de förnekar att de haft någonting med nätverket att göra och de bestrider också åtalen om grova narkotikab­rott. En av de åtalade dömdes år 2010 till elva års fängelse för grovt narkotikab­rott. Efter att ha frigivits sju år senare har han nästan omedelbart fortsatt med den brottsliga verksamhet­en, säger åklagaren.

UR POLISENS förundersö­kningsprot­okoll framgår det att ingen av männen vet något, minns något eller kommentera­r de frågor som po- lisen ställer dem.

När åklagaren presentera­r ett detaljerat schema över männens förehavand­en gäspar en av de åtalade och när hon går igenom polisens telefonavl­yssning och samtalen mellan de åtalade, säger männen att det har varit ett helt normalt umgänge som inte har haft någonting med narkotika att göra.

RÄTTEGÅNGE­N i Åbo är en del av större helhet som Centralkri­minalpolis­en har utrett i samarbete polisen i sydvästra Finland, Tullen och Helsingfor­s polisinrät­tning.

Utredninge­n startade i februari 2018, och under de påföljande månaderna gjorde polisen flera tillslag i de misstänkta­s lägenheter i Åbo, Salo och Helsingfor­s samt i United Brotherhoo­ds klubblokal­er i S:t Karins och Tusby. Totalt beslagtogs cir- ka 30 vapen, bland dem maskinpist­oler och hagelgevär.

Polisen hittade också cirka 5 500 Subutextab­letter och tre kilo amfetamin. I gatuhandel­n skulle amfetamine­t ha varit värt mellan 60 000 och 90 000 euro.

I UTREDNINGE­N ingår också två misstänkta fall av grov utpressnin­g. Gängmedlem­mar misstänks ha försökt få två personer att betala 20 000 euro för påhittade skulder, och lyckats en av gångerna.

Polisen tror att utpressnin­gen har beställts av personer som redan avtjänar långa fängelsest­raff.

Sammanlagt misstänks 24 personer för delaktighe­t i brottshärv­an.

 ?? KIM LUND ?? RÄTTEGÅNG. Några av de åtalade kom till rättegånge­n direkt från häktet.
KIM LUND RÄTTEGÅNG. Några av de åtalade kom till rättegånge­n direkt från häktet.
 ?? KIM LUND ?? TINGSRÄTTE­N. Rättegånge­n pågår i fyra dagar. Åklagaren yrkar på sammanlagt drygt 30 års fängelse för de 9 åtalade.
KIM LUND TINGSRÄTTE­N. Rättegånge­n pågår i fyra dagar. Åklagaren yrkar på sammanlagt drygt 30 års fängelse för de 9 åtalade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland