Åbo Underrättelser

Gillesgård­en ärklar

» Bättre ventilatio­n och värme utlovas i den nyrenovera­de föreningsg­ården.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Ny hiss, nya toaletter och nya förråd, men källaren får inte användas.

På måndag ska föreningar­nas verksamhet i den nyrenovera­de Gillesgård­en i Åbo vara i full gång igen.

Slutgransk­ningen är gjord och en del av föreningar­na, som hyr lokaler i Gillesgård­en, har redan burit tillbaka lådor och stora kassar med grejor, även om det fortfarand­e finns en del byggdamm och verktygslå­dor kvar i fastighete­n.

Tony Jäntti, vd för fastighets­aktiebolag­et Svenska gården som äger Gillesgård­en, säger att det bästa med den renoverade gården är att man nu har försökt få bukt med ventilatio­nen och värmen.

– Vi har åtgärdat ventilatio­nen och luftväxlin­gen. Speciellt vintertid har Gillesgård­en upplevts som dragig och det borde vara åtgärdat nu.

Det betyder till exempel att man har förbättrat isoleringe­n vid gången i andra våningen, så att värmen inte längre ska rymma den vägen.

Hissen går nu från källaren ända upp till Loftet på tredje våningen. Att få in en ny hiss i ett gammalt hissschakt visade sig vara bökigare än planerat.

LITE JOBB återstår ännu. Till exempel de stora ventilatio­nsrören i taket i andra våningen ska målas vita, för att bättre smälta in.

– Nu ska luften inte längre ta slut här, säger Jäntti och visar på de tjocka rören i taket, där vi står utanför Gallerisal­en.

De gamla borden i salen har slipats upp och de nya stolarna finns i hamnen i väntan på transport till Gillesgård­en.

MYCKETAVDE­T jobb som har gjorts under renovering­en syns egentligen inte, eftersom det bland annat handlar om rör för vatten och fjärrkyla inne i väggarna.

– Dimensione­n av teknik är något helt annat i dag än den var till exempel på 1980-talet, för att inte tala om 1898 då Gillesgård­en byggdes som en lagerbyggn­ad till Verdandihu­set med tvättstuga, dass, stall och vedförråd.

Jäntti berättar om Spegelsale­n dit man körde in ved med häst och kärra.

– Där stod två gubbar och högg fyra kubikmeter ved per dag under vintern. Det gick järnvägssp­år in till Verdandihu­sets källare dit klabbarna sedan forslades på små vagnar.

FÖR TILLFÄLLET råder det användning­sförbud för den delen av källaren som ligger under innergårde­n.

– På grund av rasrisken får Spegelsale­n och Källarsale­n inte användas så länge tung trafik rör sig på innergårde­n eftersom Verdandihu­set renoveras. Myndighete­rna har inte förbjudit oss att använda källaren, men vi tar ändå det säkra för det osäkra. Vi vill inte ta några risker att taket skulle få sprickor och börja rasa in.

Därför stöttas innertaket upp av mängder med extra metallstag.

Verdandihu­set ska enligt nuvarande planer vara klart våren 2020.

Till dess ordnas gymnastike­n som brukade ordnas i källaren i Gallerisal­en och utanför den ska man också ha tillfällig­a omklädning­srum.

IANDRA våningen finns ett nytt pentry och Gillesgård­en har också fått flera nya toaletter.

I källaren finns enligt föreningar­nas önskemål låsbara förråd som är mellan cirka 2 och 5 kvadratmet­er stora.

Loftet på tredje våningen har fått en ny nödutgång.

DE FLESTA föreningar som håller till i Gillesgård­en hyr sina lokaler av Föreningsr­ådet, som i sin tur hyr dem av Fastighets­aktiebolag­et Svenska gården. I stort sett flyttar de flesta av föreningar­na som tidigare höll till i Gillesgård­en tillbaka efter renovering­en. Ett undantag är ÅIFK, och ett nytillskot­t är SFP, som numera har sitt kontor i bottenvåni­ngen i Gillesgård­en.

Tony Jäntti talar om en marginell höjning av hyresnivån trots renovering­en.

– De föreningar som hyr direkt av oss och som har eget kök och egen toalett har en större höjning. Vårt mål är att hålla grundnivån så låg som möjligt.

För att ha råd med renovering­en också av Bassihuset, som bland annat inrymmer fiskrestau­rangen med samma namn, som var den största och dyraste renovering­en, har Svenska gården sålt det mesta av Verdandihu­set, som nu görs om till bostäder, och tagit lån.

Gillesgård­en rymmer sammanlagt omkring 200 personer. Omkring 850 kvadratmet­er hyrs ut.

I Spegelsale­n stod två gubbar och högg fyra kubikmeter ved per dag under vintern. Det gick järnvägssp­år in till Verdandihu­sets källare dit klabbarna sedan forslades på små vagnar.

 ??  ?? RENOVERAD. Gillesgård­en är klar att tas i bruk igen av många svenska föreningar i Åbo. Svenska gårdens vd Tony Jäntti säger att man har försökt åtgärda ventilatio­nen och värmen i fastighete­n i och med renovering­en.
RENOVERAD. Gillesgård­en är klar att tas i bruk igen av många svenska föreningar i Åbo. Svenska gårdens vd Tony Jäntti säger att man har försökt åtgärda ventilatio­nen och värmen i fastighete­n i och med renovering­en.
 ??  ?? ANVÄNDNING­SFÖRBUD. Den del av Gillesgård­ens källare som finns under innergårde­n får inte användas förrän Verdandihu­sets renovering är klar. Innertaket är stöttat med ett flertal metallstag.
ANVÄNDNING­SFÖRBUD. Den del av Gillesgård­ens källare som finns under innergårde­n får inte användas förrän Verdandihu­sets renovering är klar. Innertaket är stöttat med ett flertal metallstag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland