Åbo Underrättelser

Ny Vesta-Linnéaboki vår

Bok nummer sex i den superpopul­ära serien kommer ut i vår. ”Vi behöver böcker för barn som beskriver situatione­n här och nu”.

- Yascha Gilbert nyheter@aumedia.fi

Åboförfatt­aren Tove Appelgren ger ut sjätte boken i populär bilderboks­serie.

En sjätte bok i omtyckta barnboksse­rien om Vesta-Linnéa är på gång och ges ut i vår.

– Boken handlar om Vesta-Linnéa och hennes vänner, och om hur knepigt det kan vara med vänskapsre­lationer. I boken framkommer vem Vesta-Linnéas vänner är, men också vem hon skulle vilja ha som vän och varför, berättar Tove Appelgren som förutom författare är regissör och dramatiker.

APPELGREN HITTAR inspiratio­n i familjevar­dagen och speglar sina egna erfarenhet­er.

– Inspiratio­nen kommer från en blandning av känslor jag minns från min egen barndom och känslor som jag ser hos mina egna barn. När man får egna barn börjar man reflektera mera över sina egna känslor som barn, och man kan få aha-upplevelse­r.

Ju mera erfarenhet av barnboksfö­rfattandet Appelgren får, desto längre bort från det privata kan hon komma i sitt skrivande.

– Det är ändå personligt och hand- lar om mina egna funderinga­r både som förälder och barn. Jag är Vesta-Linnéa då jag skriver om henne. Jag är nyfiken på hur hon fungerar.

FÖRFATTARE­N poängterar att vuxna har en tendens att anta mycket om barns känslor istället för att fråga.

– Som vuxen har man en perspektiv­fördel, men det kan också bli en fälla. Jag tror att man borde försöka se livet som en kontinuerl­ig linje. Barndomen är en egenskap mer än en ålder, konstatera­r Appelgren.

DET ÄR VIKTIGT att skapa och upprätthål­la vänskapsre­lationer redan som barn.

– Vänskap är som kärlek, man tycker om att vara med dem som får fram egenskaper­na hos sig själv som man gillar. Boken behandlar hur man lär sig att tycka om sina egna egenskaper och vad man kan göra för att påverka dem inifrån. Som vanligt handlar boken också om Vesta-Linnéas familj och deras traditione­r.

FÖR APPELGREN är det viktigt att

det finns litteratur för barn som handlar om samtiden.

– Både Astrid Lindgrens och Tove Janssons barnböcker är väldigt fina, men vi behöver också böcker som beskriver situatione­n här och nu. Det är bra om någon kan sätta ord på känslor och tankar som barn redan bär på, förklarar hon.

SALLA SAVOLAINEN fungerar som illustratö­r för Vesta-Linnéa bokserien.

– Som bilderboks­författare delar jag inkomstern­a med illustratö­ren. Svenska kulturfond­en och Finlands svenska författarf­örening spelar en viktig roll i att det är möjligt att få inkomster för barnböcker i Svenskfinl­and. Inkomsten hänger på stipendium, berättar hon.

Vesta-Linnéa bokserien har sålts i 13 översättni­ngar.

– Det är roligt att det gått så bra. Det finns också en pjäs om Vesta-Linnéa som ursprungli­gen spelades i Vasa på svenska. Nu har den även spelats på både svenska och finska på Unga teatern i Helsingfor­s, och på finska i Tammerfors. För två år sedan vann den pris som årets barnpjäs. Det var väldigt fint att få ett pris överräckt av Jenni Haukio.

ADRIAN PERERA, redaktör på Förlaget, ser fram emot publicerin­gen. – Jag tycker att det märks att både

Tove och Salla är glada att få återvända till Vesta-Linnéas värld. Boken kommer att bli en mycket värdig uppföljare och det har varit roligt att få följa med hur den tagit form.

Utgående från bokmässan i Helsingfor­s i oktober meddelar Perera även att det är flera unga läsare som ser fram emot att få läsa mera om karaktären.

Tove Appelgren belönades med Svenska folkskolan­s vänners kulturpris år 2016 för såväl barnboksse­rien Vesta-Linnéa som hennes engagemang inom scenkonste­n. Två av böckerna har bland annat nominerats för Finlandia Junior 2008 och IBBY honour list 2016.

 ?? PETTE RISSANEN ?? VIKTIGT MED BARNLITTER­ATUR OM SAMTIDEN. Tove Janssons och Astrid Lindgrens böcker är fina, men barn behöver också böcker som beskriver situatione­n som den är här och nu, säger författare­n Tove Appelgren, som ger ut en ny bok i den populära serien om Vesta-Linnéa i vår.
PETTE RISSANEN VIKTIGT MED BARNLITTER­ATUR OM SAMTIDEN. Tove Janssons och Astrid Lindgrens böcker är fina, men barn behöver också böcker som beskriver situatione­n som den är här och nu, säger författare­n Tove Appelgren, som ger ut en ny bok i den populära serien om Vesta-Linnéa i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland