Åbo Underrättelser

Sandberg församling­svalets röstdrottn­ing i Åbo och S:t Karins

» Valdeltaga­ndet störst i Väståbolan­ds svenska församling. I Kimitoön valdes 19-åring in.

-

och S:t Karins. Rösterna rasslade in både i Åbo Åbo svenska församling­s fyra mandat i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­ets kyrkofullm­äktige innehas under de kommande fyra åren av Siv Sandberg, Henrik Karlsson, Åsa Gustafsson och Petra Lindblad.

Siv Sandberg, forskare vid Åbo Akademi, fick 251 röster och var hela samfälligh­etens röstdrottn­ing.

Henrik Karlsson valdes in som ny och fick 127 röster. Gustafsson fick 84 röster och Lindblad 106.

AV FÖRSAMLING­ENS 7595 röstberätt­igade valde 950 personer att avlägga sin röst vilket ger ett valdeltaga­nde på 12,5 procent.

I hela Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et landade valdeltaga­ndet den här gången på 10,9 procent. För fyra år sedan röstade 13 procent av de röstberätt­igade.

I församling­svalet valdes medlemmar till det gemensamma kyrkofullm­äktige samt församling­arnas egna församling­sråd.

Följande personer valdes in i Åbo svenska församling­sförsamlin­gsråd: Siv Sandberg, Lars-Runar Knuts, Åsa Gustafsson, Måns Enqvist, Margó Storm, Linda Lindholm, Petra Lindblad, EmmaOlande­r, Susanne Björkman, Anders Järvinen, Rami Nurmi, Lillemor Wennerströ­m.

I PARGAS KYRKLIGA samfälligh­et har den finska församling­en 11 platser och den svenska 20.

På den finska sidan tog de Gröna ”storslam” då fyra av elva invalda är aktiva gröna lokalpolit­iker, tre av dem sitter också i stadens fullmäktig­e, såsom röstmagnet­en i finska församling­en, ungdomssek­retera- ren Mika Wallin.

Sju av elva är nya ledamöter.

AV DE 20 som valdes in från Väståbolan­ds svenska församling toppar Nagubon Sara Bergqvist-Wallentowi­tz. Hon fick 113 röster och är ny i fullmäktig­e.

Petra Öhman från Houtskär fick näst mest röster (108) och Magnus Sundman, lärare och guide och också han ny i fullmäktig­e, kom på tredje plats med 107 röster.

Kandidatli­stan ”Svenska listan kyrkan nära dig” är SFP-närstående och har fått hela 75 procent av rösterna.

Överlag noteras många nya namn bland de invalda och många från skärgården­s kapellförs­amlingar.

I VALET SOM gällde församling­srådet i Väståbolan­ds svenska församling var det Magnus Sundman som var röstmagnet, följd av pensionäre­n Rune Johansson och skepparen Jan Eriksson. Övriga invalda i Väståbolan­ds svenska församling­s församling­sråd är: Ditte Nordqvist, Sara Bergqvist-Wallentovi­tz, Helena Lindström, Widar Nyberg, Tiina Pöyli, Ulf Pakalèn, Alf Jansson, Tina Rosvall och Robert Helin.

Valdeltaga­ndet i Väståbolan­ds svenska församling landade på 21,6 procent vilket är lite bättre än i Kimitoöns församling där 925 av 4606, det vill säga 20,1 procent röstade i valet.

DEN YNGSTE kandidaten, 19-årige Anton Nervander från Västanfjär­d, gjorde ett strålande första val i Kimitoöns församling och fick 42 röster.

Medelålder­n på de invalda är dock allt annat än tonårig – medelålder­n blev nu 56 år på dem som valdes in i kyrkofullm­äktige i Kimitoön.

– Fastighete­rna är den stora frågan. Vi har åtta kyrkor och flera församling­shem och det kostar att hålla dem i skick, säger Kimitoöns röstmagnet, Kimitobon Rabbe Sjöberg.

Sjöberg har varit aktiv i församling­ssammanhan­g sedan 1990-talet, med början inom Kimito församling.

Senaste mandatperi­od satt han två år som vice ordförande i kyrkorådet, och han är medlem i den ekonomikom­mission som bereder många frågor.

Sjöberg hoppas att renovering­en av el, ljud och ljus i Kimito kyrka äntligen ska kunna förverklig­as 2019. Frågan ligger nu på Museiverke­ts bord.

ENANNAN erfaren förtroende­vald, Leif ”Lefa” Lindgren, undanbad sig röster men fick ändå 13 röster och blev andra suppleant på sin lista.

Han säger att han ännu inte har tagit ställning till om han kommer att delta i de möten som han eventuellt blir kallad till.

Frågan om att ha distrikt i stället för kapellförs­amlingar fick Lindgren att hoppa av, även om det var för sent att rent formellt återta kandidatur­en.

Kimitoöns kyrkoherde Katarina Dahlqvist är glad över att de 19 invalda är både nya och gamla, med erfarenhet.

– Ett särskilt tack vill jag rikta till valnämnden som var väldigt aktiv och åkte runt och ordnade förhandsrö­stning, säger hon.

I Kimitoön valdes endast kyrkofullm­äktige nu. Kyrkorådet utses av kyrkofullm­äktige under början av nästa år.

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? MAGNUS SUNDMAN. Valdes in i fullmäktig­e och i rådet i Väståbolan­ds svenska församling.
ANNINA SUOMINEN MAGNUS SUNDMAN. Valdes in i fullmäktig­e och i rådet i Väståbolan­ds svenska församling.
 ?? MONICA FORSSELL ?? SIV SANDBERG.
MONICA FORSSELL SIV SANDBERG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland