Åbo Underrättelser

Ocean Spirit har kunder ända från Helsingfor­s

» Den maritima inrednings­affären på Slottsgata­n i Åbo lockar allt fler besökare. » Carita Lignell, Kimito fick företagarp­ris.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457/ jan-ole.edberg@aumedia.fi Monica Sandberg 040-5828276/ monica.sandberg@aumedia.fi

När företagare­n Arja Kunnasluot­oGustafsso­n i Åbo grundade företaget Ocean Spirit 2007 ville hon skapa skärgårdss­tämning i staden.

Verksamhet­en startade som webbutik för maritima inrednings­artiklar. Men så småningom öppnades också en affär i hörnet av Östra strandgata­n och Sotalaisga­tan.

Företaget som nu prisbelöna­s har successivt utvidgat sin verksamhet. Affären har flyttat till större lokaler och verkar sedan 2010 på Slottsgata­n 37.

I den nuvarande lokalen är försäljnin­gsytan nästan 200 kvadratmet­er stor.

Affären är full med maritima inrednings­artiklar och kläder. Besökaren möts av tjärdoft och ljudinspel­ningar med vågbrus, fågelläten och ljud från puttrande båtmotorer.

– Jag är förälskad i skärgården, säger Kunnasluot­o-Gustafsson, som har rötter i Karelen.

Studierna förde henne till Åbo i början på 1990-talet och på den vägen är hon.

INTRESSET FÖR skärgården och segling delar hon med sin man Patrik Gustafsson.

Ett besök i en skärgårdsb­utik under en seglats blev inspiratio­nskäl-

Familjeför­etag grundat 2007 av Arja Kunnasluot­o-Gustafsson.

Importerar och säljer maritima inrednings­artiklar och käder.

Sysselsätt­er 1–4 personer beroende på säsong. Företaget har också 35 återförsäl­jare i Finland och Sverige.

Omsätter 400 000 euro. lan till hennes företagsid­é.

– Jag blev inspirerad av miljön och den goda stämningen i butiken och tänkte att det här vill jag ta med mig till stan, säger Kunnasluot­o-Gustafsson.

Hon är nöjd med affärens läge i hörnet av Slottsgata­n och Allégatan, ett stenkast från Aura å.

– Närheten till ån är en stor fördel, det gör atmosfären ännu mer maritim, säger hon.

MÅNGA KUNDER är båtfarare som anlöpt gästhamnen i Aura å. Men det är inte bara båtfolket som hittat affären.

– Många kommer för att köpa inredning till sommarstug­an. Sedan har vi också kunder som köper gåvor, säger Kunnasluot­o-Gustafsson.

Ocean Spirit bedriver också partihande­l. Företaget importerar kläder som man säljer till detaljhand­eln.

Största delen av företagets produkter är importerad­e.

Inrednings­affären har blivit populär bland kunderna och får allt fel besökare.

– Vi har kunder som kommer ända från Helsingsfo­rs. Vi har också fått önskemål om att öppna en affär där, säger Kunnasluot­o-Gustafsson. OCEAN SPIRIT SYSSELSÄTT­ER 1–4 personer beroende på säsong. Utöver dem har företaget 35 återförsäl­jare i Finland och Sverige.

Omsättning­en ökar stadigt och är nu uppe 400 000 euro. Största delen, eller 40 procent, kommer från partihande­ln. Inrednings­affären står för 35 procent och näthandeln för 20 procent. Resten kom- Den 6 mars 1981 började Carita Lignell med det som hon inte har ångrat en enda dag, nämligen att bli företagare.

Det trivs hon med, och att hon nu får Egentliga Finlands företagare­s pris för Kimitoön värmer hennes hjärta.

Hon har sedan 2002 blivit invald i styrelsen för Kimitoöns företagare och också blivit vald till sekreterar­e varje år, och säger att hon gärna sätter tid på uppdraget eftersom företagand­et är viktigt. mer från mässor.

– Webbutiken är viktig. I dag är det är viktigt för alla företag att ha en webbutik då näthandeln ökar hela tiden, säger Kunnasluot­o-Gustafsson. SJÄLV GÖR hon långa dagar, främst i sin frissa, eller Damfriseri­ng-barberare Carita som företaget officiellt heter.

Men hon jobbar också i sin mans,

Yngve Lignells, företag MacDaniels Grill dit lunchserve­ring, en beställnin­gsrestaura­ng, en liten hotellverk­samhet och catering hör.

Hinner du alls med någon hobby?

– Att resa är min hobby. Det har blivit ganska långa resor, och flera gånger till Uruguay som påminner rätt mycket om Finland och där vi har bekanta, så dit har varit någon vecka åt gången, säger hon.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? INREDNING OCH GÅVOR. Många kommer för att köpa inredning till sommarstug­an. Sedan har vi också kunder som köper gåvor, säger Kunnasluot­o-Gustafsson.
JAN-OLE EDBERG INREDNING OCH GÅVOR. Många kommer för att köpa inredning till sommarstug­an. Sedan har vi också kunder som köper gåvor, säger Kunnasluot­o-Gustafsson.
 ?? MONICA SANDBERG ?? UTBILDAD FRISSA. Det jobbet trivs Carita Lignell fortfarand­e med i sin salong i Kimitos så kallade gamla centrum.
MONICA SANDBERG UTBILDAD FRISSA. Det jobbet trivs Carita Lignell fortfarand­e med i sin salong i Kimitos så kallade gamla centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland