Åbo Underrättelser

Nu vill många springa i skogen

» Intresse för terränglöp­ning växer. Tanken är att sänka tröskeln för att motionera, säger Ida Kronholm på Team Nordic Trail som expanderar till Åbo.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

LÖPNING. Vid parkeringe­n till Impivaara står ett tjugotal motionärer i olika åldrar. De ska testa stiglöpnin­g i grupp – ett koncept som i sig inte är en innovation men som nu breder ut sig i Finland.

PROVA-PÅ-TILLFÄLLET ordnas av Team Nordic Trail, ett företag som etablerade sig i Finland för 1,5 år sedan och nu är verksamt på elva orter, från Pargas till Karleby i norr och Kotka i öst. Under våren startar man upp verksamhet på sex orter till, av vilka Åbo är en.

– Intresset för en löpgrupp i Åbo har varit jättestort, vi har över 200 personer som anmält intresse för löpgruppen, berättar Jakobstads­bon Ida Kronholm som är ansvarig för Nordic Trail i Finland.

DET ÄR inte bara hos Team Nordic Trail som det växande intresset för löpning i skog och mark märks. Facebook-gruppen Turku Trail Runners har över 1 000 medlemmar i dagsläget och 2017 grundades en ny tävlingsse­rie i stiglöpnin­g i Åbo, Turku Trail Cup.

Just i dag har löparna tur med vädret – solen kikar till och med fram mellan trädtoppar­na – men annars är det pannlampa som gäller.

– Pannlampan är den viktigaste delen av utrustning­en eftersom vi oftast springer kvällstid, men annars behöver man inte ha någon särskild utrustning. Det duger bra att börja med vanliga sportskor, säger Ulrika Ström som drar Pargasgrup­pen.

TROTS att stiglöpnin­gen sker i skogen är det nödvändigt­vis inte fråga om extremmoti­on. Enligt Kronholm kan träningen anpassas enligt den enskilda löparens nivå.

– Man kan driva på till max eller ta det lite lugnare. Själva tanken med löpning i grupp är att sänka tröskeln för att motionera. Alla som motionerar känner väl igen sig i att det inte alltid är så lätt att komma iväg på en löprunda ensam, särskilt den här årstiden. Dessutom är det skönt att få komma ut i skogen, man glömmer allt annat.

Löprundorn­a byggs upp kring olika teman, till exempel korta intervalle­r, långa intervalle­r eller backtränin­g. Ibland löper man på stigar, ibland i obanad terräng.

– Längden varierar också. Ibland har vi 3–4 kilometer långa, mer intensiva rundor och ibland längre, säger Kronholm.

Team Nordic Trail-gruppen i Åbo inleder sin verksamhet den 4 april 2019. Innan dess ordnas ännu ett tillfälle för dem som vill testa på motionsfor­men, vid Impivaara den 25 november.

Pannlampan är den viktig, men annars behöver man inte ha någon särskild utrustning. Ulrika Ström, ledare för Team Nordic Trail i Pargas

 ??  ?? PROVAR PÅ. Åbobon Maria Oksa (t.v) lockades med på provtillfä­llet av Lena Wihlman. ”Jag har egentligen ingen löparbakgr­und, men har funderat på att börja springa. Det här känns som en varierande motionsfor­m, och samtidigt får man vara ute i naturen”, säger Maria.
PROVAR PÅ. Åbobon Maria Oksa (t.v) lockades med på provtillfä­llet av Lena Wihlman. ”Jag har egentligen ingen löparbakgr­und, men har funderat på att börja springa. Det här känns som en varierande motionsfor­m, och samtidigt får man vara ute i naturen”, säger Maria.
 ??  ?? VARIERANDE TERRÄNG. Terränglöp­ning – eller stiglöpnin­g – växer i popularite­t. En ny löpargrupp startade i Åbo i lördags.
VARIERANDE TERRÄNG. Terränglöp­ning – eller stiglöpnin­g – växer i popularite­t. En ny löpargrupp startade i Åbo i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland