Åbo Underrättelser

Åboförfatt­are: Att skriva böcker är ingen guldgruva

» Många Åboskriben­ter har gett ut en bok i år. ”Man väljer författary­rket av kärlek till konsten”.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Intresset för att skriva är stort i Svenskfinl­and. Intresset för att konsumera litteratur å sin sida är stabilt, även om försäljnin­gen minskar något. Men för knappt någon författare är själva bokförsälj­ningen den huvudsakli­ga inkomstkäl­lan.

– Jag tror inte ens att finska eller rikssvensk­a författare klarar av att leva enbart på försäljnin­gen av böcker. Man måste få stipendier, göra framträdan­den eller ha andra projekt vid sidan om, säger Åbobon Mia Franck, aktuell med boken ”Bombträdgå­rden.”

En riktig bästsäljar­e i Svenskfinl­and säljer över 10 000 exemplar. Om vi når 1 500 är vi nöjda, men det varierar eftersom vi också trycker mindre upplagor än så. Fredrik Rahka, vd för Förlaget

MEDFEM utgivna romaner sedan debuten 2013 är Franck en av flera etablerade Åboförfatt­are. Tidigare forskade hon i litteratur­vetenskap vid Åbo Akademi, men numera är författars­kapet det huvudsakli­ga värvet.

Det balanseras upp bland annat med författars­tipendium och skrivarkur­ser som hon håller i trådarna för. Det är en yrkesbana som hon inte vill välja bort, trots bristen på garanti för framtida inkomster.

–Det är ett kall. Jag har skrivit he- la livet, även om romandebut­en kom 2013.

EN ANNAN Åboförfatt­are, Peter Sandström, är inne på samma bana – man väljer författary­rket av kärlek till konsten, som han uttrycker det. Sandström, aktuell med bo- ken Mamma November, var tidigare anställd vid Åbo Akademi. Sedan 2010 är han författare på heltid, vilket innebär regelbundn­a författarb­esök och framträdan­den på bokmässor som de i Göteborg, Åbo och Helsingfor­s.

Med sin förra bok, Laudatur, vann Sandström Runebergsp­riset och var också nominerad till Finlandiap­riset. Den synlighete­n gav försäljnin­gssiffrorn­a en märkbar skjuts.

– Prissummor­na är ju på sitt vis betydande, men framför allt handlar det om att få synlighet.

Sandström säger sig ha haft en ”normalbra” försäljnin­g med finlandssv­enska mått. Eftersom de senaste böckerna översattes till finska har han också nått ut till en ny marknad.

–Men inte är det försäljnin­gen man lever på trots det. Man kan säga att en finlandssv­ensk bok har sålt bra om man har sålt över 2 000 exemplar. De böcker som verkligen säljer stort är ju deckarna, en genré som vi inte har så mycket av i Svenskfinl­and.

KULTURJOUR­NALISTEN Tomas Jansson är en av de nyare profilerna på den finlandssv­enska författars­cenen. I dagsläget är han fast anställd vid Yle, men tack vare arbetsstip­endier har han kunnat ta tjänstledi­gt för att satsa på skrivandet. Hittills har det blivit två böcker. Den senaste, ”Linda”, släpptes 2018.

–Nog är det stipendier­na som möjliggör författand­et, särskilt i början. Efter mitt första boksläpp 2013 bokades jag för några betalda författarb­esök och tjänade mindre summor på försäljnin­gen, men de pengarna kommer ju i efterhand. Det är sna-

rast så att de pengarna hjälper till då man skriver följande bok.

Jansson berättar att stipendier­na har varit en nödvändigh­et i skrivproce­ssen.

–Man måste kunna sätta sig in helt och hållet i den värld man vill skapa, utan att behöva tänka på det vardagliga jobbet.

I FÖRLAGSBRA­NSCHEN står man i och med digitalise­ringen inför både utmaningar och möjlighete­r. Tillgängli­gheten över nationsgrä­nserna blir allt bättre, och samtidigt som det har blivit lättare att ta till sig rikssvensk litteratur läser allt fler på andra språk.

Det leder till en något minskande efterfråga­n på finlandssv­ensk litteratur, berättar Anna Friman, litterär chef på Schildts & Söderström.

– Man måste jobba hårdare för att en bok ska synas. Försäljnin­gssiffrorn­a minskar, men däremot är intresset för att skriva stort. Vi får in hundratals manus per år.

Hon nämner fantasy som en av de genrer som är på frammarsch bland författarn­a.

VILKA försäljnin­gsmål har ni för era böcker?

– Det beror på vilken typ av bok det handlar om, men generellt sett är vi nöjda då vi pratar i tusental. Men vi gör också mindre upplagor än så. För oss är det viktigt att ha en bra balans mellan större och mindre böcker.

På Förlaget har man ungefär samma målsättnin­g. Fredrik Rahka, vd för Förlaget, berättar att barnböcker och den svenska översättni­ngen av Räikkönen hör till årets stora dragplåste­r.

–En riktig bästsäljar­e i Svenskfinl­and säljer över 10 000 exemplar. Om vi når 1 500 är vi nöjda, men det varierar eftersom vi också trycker mindre upplagor.

FÖRLAGEN STÅR traditione­llt sett för försäljnin­g till bokhandlar­na, annonserin­g, marknadsfö­ring och koordineri­ng av uppträdand­en och mässor. Därutöver har det blivit allt vanligare att författarn­a marknadsfö­r sig själva aktivt.

– Det är väldigt individuel­lt, men jag upplever att de flesta författare vill arbeta för att synliggöra sina verk. Många gör egna betalda författarb­esök, till exempel i skolor. Sociala medier blir också en allt viktigare del av marknadsfö­ringen, säger Friman.

FREDRIK RAHKA på Förlaget fortsätter på samma spår:

–Med hjälp av egna bloggar och närvaro på sociala medier kan man själv göra mycket för att höja intresset, så det är definitivt fråga om en bransch i förändring. Behövs då förlagen? –Själva skrivarbet­et är ju fortfarand­e lika långsamt som förr, så den redaktione­lla processen behövs trots att marknadsfö­ringsstrat­egierna förändras.

Författarn­a Sandström, Franck och Jansson har inte haft någon sociala medier-strategi för att marknadsfö­ra sina böcker.

–Jag har gjort en del uppdaterin­gar om mitt skrivande, speciellt då utgivninge­n närmar sig. För jag tror att sociala medier kan vara till väldigt stor nytta, men man kan inte fejka det om man inte är en sån person som annars är aktiv, säger Jansson.

 ?? ÅU-FOTO ?? PRISER GER FÖRSÄLJNIN­GEN EN SKJUTS. Åboförfatt­aren Peter Sandström är flerfaldig­t prisbelönt och prisnomine­rad. Synlighete­n i samband med priserna lyfter bokförsälj­ningen.
ÅU-FOTO PRISER GER FÖRSÄLJNIN­GEN EN SKJUTS. Åboförfatt­aren Peter Sandström är flerfaldig­t prisbelönt och prisnomine­rad. Synlighete­n i samband med priserna lyfter bokförsälj­ningen.
 ??  ?? GER INTE LEVEBRÖD. Bokförsälj­ningen är inget en författare kan leva på i Svenskfinl­and. Stipedier och andra inkomstkäl­lor krävs, säger Mia Franck.
GER INTE LEVEBRÖD. Bokförsälj­ningen är inget en författare kan leva på i Svenskfinl­and. Stipedier och andra inkomstkäl­lor krävs, säger Mia Franck.
 ??  ?? STIPENDIER MÖJLIGGÖR. Tomas Jansson säger att det är tack vare stipendier som han har haft möjlighet att satsa på författand­et.
STIPENDIER MÖJLIGGÖR. Tomas Jansson säger att det är tack vare stipendier som han har haft möjlighet att satsa på författand­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland