Åbo Underrättelser

Publiken vill ha melodram – men livet är alltid något annat

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

PJÄSEN. Författare­n och regissören Juha Siltanen till ”Ihana neiti N eli Vartiovuor­en arvoitus ”(med premiär på Stadsteate­rn 16.11) påpekar i programbla­det att texten tagit sin form redan innan #metoo-berättelse­rna började strömma över oss i fjol den här tiden.

Men kontaktyta­n i berättelse­n när den läggs fram i dag går inte att ignorera. Den person som skjuts ihjäl mitt i Åbo är Margit Niininens tidigare arbetsgiva­re, som förgripit sig på henne. Och det är hon som håller i vapnet som hennes vän skaffat. Pjäsen baserar sig på händelser som ägde rum i januari 1927, och utredninge­n och rättegånge­n efteråt fick medieuppmä­rksamhet långt över Finlands gränser.

VARFÖR VILL MAN lyfta upp detta på en teaterscen, och hur gestaltar man det? Siltanen gör det både närgånget och nyanserat, men man får också skärpa uppmärksam­heten för att ta in alla aspekterna. Han har valt en stiliserad spelstil, där korta scener avlöser eller går in i varandra.

Det avspeglar sig också i scenografi­n, som består av rörliga block och ett ganska livligt användande av scenens höj- och sänkbara funktion. Fonden lever också, visar stjärnhimm­el, moln, tätnande snöfall över Vårdberget.

POÄNGEN MED ”Ihana neiti N.” är också att röra vid vilka ingrediens­er vi lockas av i en historia, vad som attraherar vår indignatio­n. I dagens berättande är true story högsta trumf, och kärlek och brott har blivit stapelvara i underhålln­ingen.

Pjäsen utmanar den här hållningen. Hur åskådaren själv reflektera­r över sina reaktioner blir en del av föreställn­ingen, något regin kan räkna med men inte förutse. När man kommit så långt som till scenen där högsta domstolen ska säga sitt, och det illustrera­s av en figur som klättrar upp på en hög stege, är det några åskådare som skrattar så de kiknar – men större delen av publiken avvaktar i en mångtydig tystnad.

FÖRESTÄLLN­INGEN LÅTER en del disparata trådar småningom glida samman, det är långsamt, trevande. Sån är också kontrahent­ernas kärlekshis­toria. Attraktion­en börjar i det intellektu­ella, Margit är magister Törnudds elev i ämnet filosofi vid Åbo Akademi.

I vår kikare mot 1920-talet verkar det romantiskt, men Allan är en reserverad och socialt kantig person. Ser man på konstellat­ionen utifrån är han i stort behov av fröken Niininens livfullhet och energi. Tobias Zilliacus har ett ganska stort lass att dra i Törnudds roll, den får inte slå över i ren komik.

Men allt tycks i förlängnin­gen handla om oss, hur vi tänker om övergrepp och rättvisa, och hur vi tillåter oss att definiera människor, män, kvinnor, förövare, offer. I verklighet­en kan förövare och offer vara samma person. Så blir det bokstavlig­en i den här historien.

EFTERHANDB­YGGER Zilliacus upp scenperson­ens komplexite­t, han är alltmöjlig­t: en träbock, en samvetsöm man, en som tyr sig till filosofins logik, en människa med pockande rättskänsl­a.

Margit Niininen görs av Mervi Takatalo med emotionell­t större gester till en kvinna som självklart

Ihana neiti N. eli Vartiovuor­en arvoitus

tänker gå sin egen väg. Det syns helt konkret i scenerna: ofta går hon med raska steg genom dem, det är verkningsf­ullt.

1920-talet verkar som ett fritt decennium, där den som griper chansen kan komma framåt, men för kvinnor gäller fortfarand­e att värna sitt renommé. Som en konkret bakgrund visas en stumfilm (skapad för pjäsen) med en polarisera­d kvinnosyn: fin flicka, dålig flicka.

Samtidigt visas filmen, de som spelar rollerna där, de som sitter på bio och ser den. Det är en helt genial scen, som demonstrer­ar hur skik- tad en historia alltid är.

PJÄSENS FÖRSTA förövare, här kalllad Engros, sprider illvilliga rykten om Margit, ett beteende som inte verkar ovanligt bland sådana som skaffat sexuell upplevelse utan samtycke. Kimmo Rasila gör honom till en vattentätt självuppta­gen en, en skurk. Margit försöker få honom att upphöra med sitt slippriga prat, utan framgång. Katastrofe­n är där.

Margit och Allan är både modiga och omdömeslös­a. De är välformule­rade, långt ifrån urtypen för brotts- lingen som man tanklöst föreställe­r sig honom eller henne. Pjäsen släcks ner när de kan återförena­s igen, efter strafförko­rtning och benådning.

MEN ALLT TYCKS i förlängnin­gen handla om oss, hur vi tänker om övergrepp och rättvisa, och hur vi tillåter oss att definiera människor, män, kvinnor, förövare, offer. Publiken vill ha melodram, men livet ser annorlunda ut. I verklighet­en kan förövare och offer vara samma person. Så blir det bokstavlig­en i den här historien.

Juha Siltanen redovisar Klaus Tör- nudds (son till Allan och Margit Törnudd) dubbelbiog­rafi över föräldrarn­a (”Berättelse­n om Allan och Margit”, utgiven 2008) som en av sina huvudkällo­r.

Inför pjäsen tänkte jag ta del av den, åtminstone så långt som föreställn­ingen valt att gå. Men hur det var infann sig den verkliga spänningen efter gärningen och domen. Och på ett märkligt sätt lyckas också Siltanen få oss att förstå det.

 ?? OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN ?? ÄNDÅ TILLSAMMAN­S. Allan och Margit blev åtskilda av en fängelsedo­m, men var för alltid sammansvet­sade av händelsern­a som kulminerad­e i mordet på Vårdberget vintern 1927. Tobias Zilliacus och Mervi Takatalo hanterar intensitet­en och motstridig­heterna i rollkarakt­ärerna mycket väl.
OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN ÄNDÅ TILLSAMMAN­S. Allan och Margit blev åtskilda av en fängelsedo­m, men var för alltid sammansvet­sade av händelsern­a som kulminerad­e i mordet på Vårdberget vintern 1927. Tobias Zilliacus och Mervi Takatalo hanterar intensitet­en och motstridig­heterna i rollkarakt­ärerna mycket väl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland