Åbo Underrättelser

Åbolands teaterskol­a fick pris

» Erbjuder sedan 2009 undervisni­ng i teaterkons­t för barn och unga i Åbo och Pargas.

-

Åbolands teaterskol­a och borgmästar­ens självständ­ighetsfest för fjärdeklas­sarna i Helsingfor­s har tilldelats det nationella Barndagspr­iset.

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) delade ut Barndagspr­iset på måndagen i Helsingfor­s. Priserna, 9 000 euro var, be- viljas ur Veikkaus avkastning.

– Vi måste tillsamman­s bygga vårt samhälle så att det blir mer barnoch familjevän­ligt. Konsten och kulturen är en del av detta. Bägge mottagarna stöder på ett fint sätt barnets uppväxt och delaktighe­t i samhället, sade undervisni­ngsministe­rn enligt ett pressmedde­lande.

ÅBOLANDS TEATERSKOL­A erbjuder sedan 2009 undervisni­ng i teaterkons­t för barn och unga i Åbo och Pargas. Eleverna bekantar sig med ljudplaner­ing, kostymerin­g, skådespela­rarbete, regi samt teaterhist­oria och olika teatergenr­er.

Krafterna bakom skolan är de profession­ella teaterarbe­tarna Linda Åkerlund, Jani Lastuniemi, Mecki Ruokolahti och Juuso-Matias Maijanen. BORGMÄSTAR­ENS självständ­ighetsfest ordnas i Finlandiah­uset, gäster varje år är 6 000 tioåringar från Helsingfor­s. Barnen får skaka hand med borgmästar­en och dansa traditione­lla danser.

Statens barnkultur­pris, som också delades ut på måndagen, gick i år till dockkonstn­ären Aapo Repo. Åbolands teaterskol­a var nominerad också för det här priset.

 ?? MONICA FORSSELL ?? ETT PAR ELEVER. Arne Linna och Victor Ånäs övar scenkamp på en lektion vid Åbolands teaterskol­a i Åbo.
MONICA FORSSELL ETT PAR ELEVER. Arne Linna och Victor Ånäs övar scenkamp på en lektion vid Åbolands teaterskol­a i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland