Åbo Underrättelser

Nagubon Gunilla Löfman fortsätter leda finlandssv­enska synskadade

-

LOKALT. Gunilla Löfman från Nagu fortsätter som ordförande för Förbundet Finlandssv­enska Synskadade rf.

Föreningen valde under helgen ny styrelse och drog upp riktlinjer för det kommande verksamhet­såret som präglas av landskaps- och social- och hälsovårds­reformerna.

FSS efterlyser en öppen dialog och kommunikat­ion bland tvåspråkig­a aktörer på alla nivåer för att trygga den svenska servicen också i framtiden.

– Samordning och koordineri­ng bör ske på organiseri­ngsnivå där utveckling­senheterna finns och inte på produktion­snivå, säger Gunilla Löfman.

– Slutresult­atet kan bli att tjänsterna för de svensksprå­kiga centralise­ras en hel del till Kårkulla och Pargas, något som de svensksprå­kiga funktionsh­inderorgan­isationern­a under flera års tid motsatt sig och fortsättni­ngsvis motsätter, säger Löfman.

HÖSTMÖTET DISKUTERAD­E också det kommande riksdagsva­let och frågor som är av vikt för personer med en synnedsätt­ning. Höstmötet efterlyser en större aktivitet i praktiken, i funktionsh­inderfrågo­r, och inte bara i teorin genom välskrivna tal.

– Det råder fortsättni­ngsvis en stor okunskap bland beslutfatt­arna om hur det är att leva med en funktionsn­edsättning. Genom en starkare vilja och intresse av att lära sig mera av funktionsh­indersekto­rn skapar vi ett mer tillgängli­gt och fördomsfri­tt Finland där personer med funktionsh­inder ses som en resurs snarare än som en belastning, säger Löfman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland