Åbo Underrättelser

Sparad snö blir skidspår

» Om allt går som planerat kan man skida i Pargas i morgon. Säsongssta­rten sker mer än en månad tidigare än i fjol.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Regnet duggar lätt över Finby skidstadio­n i Pargas. Temperatur­en ligger kring 6–7 plusgrader. Trots det är Pargas IF:s skidsektio­n i full färd med att preparera det första skidspåret.

Det är möjligt tack vare att förra vintern var så lång att en del av konstsnön kunde sparas på hög. Snön har legat inpackad under ett sågspånsla­ger som skyddar mot värmen. Nu är två traktorer med släp och en grävmaskin sysselsatt­a med att lägga ut snön på banan.

Av de 4000 kubikmeter som sparades finns nu ungefär hälften kvar. Det är lite mindre än vad man ursprungli­gen hoppade på, men med tanke på sommarens värmebölja är skidsektio­nens ordförande Patrick Johansson och vice ordförande Niclas Westerlund ändå nöjda.

– Jag var nog skeptisk ett tag, när det var närmare 30 grader varmt så gott som varje dag. Man såg hur högen krympte hela tiden, så det var en glad överraskni­ng när vi tog bort sågspånet och det visade sig vara så här mycket kvar, säger Johansson.

I MER NORMALA förhålland­en räknar med ett svinn på 25-35 procent av snön. Westerlund påminner ändå om att knappt någon sparar snö så här långt söderut. Han berättar att det har gjorts en gång på Åland, men att det spåret smälte bort nästan direkt.

Det som finns kvar av snöhögen räcker till ett skidspår på närmare en kilometer fram och tillbaka. Det ska pistas klart i morgon eller senast i helgen, vilket betyder att Pargasborn­a får bege sig ut i spåret på hemmaplan mer än en månad tidigare än i fjol.

–Vanligtvis brukar vi kunna öppna efter årsskiftet. Fram tills dess skidar föreningen­s juniorer antingen i norra Finland eller i skidtunnel­n i Pemar, så det är säkert uppskattat bland dem att redan nu få skida utomhus hemma, säger Johansson.

TROTS att temperatur­en ligger en bra bit över noll menar Johansson och Westerlund att det är en bra tidpunkt att lägga spåret. Snön har legat hårt packad och är svår att bearbeta i minustempe­ratur.

Dessutom utlovas minusgrade­r till helgen, vilket betyder att spåret förhoppnin­gsvis hålls kvar.

Hur skiljer sig fjolårssnö­n från ny snö?

–Den är mer isig och grovkornig, men den enda skillnaden som skidåkare är att man behöver klister för att få fäste. Man glider bra, säger Westerlund.

Snön är mer isig och grovkornig, men den enda skillnaden som skidåkare är att man behöver klister för att få fäste. – Niclas Westerlund, Pargas IF:s skidsektio­n

KOSTNADERN­A för snölagring­sprojektet ligger kring 10 000–15 000 euro, vilket föreningen på egen hand inte hade haft råd med. Tack vare draghjälp av lokala sponsorer och samarbete med Pargas stad har kostnadern­a för föreningen blivit mycket lägre. Spåret är öppet för allmänhete­n då det inte används för tävlingar.

–Den största kostnaden är sågspånet, men det kan återanvänd­as om vi bestämmer oss för att göra det här på nytt, berättar Westerlund. Kommer ni att göra det?

– Det beror helt på hur mycket snö det kommer i mars. Vi får se då, säger Johansson.

SKIDSPÅRET sätts på prov den 16 december, då Pargas IF ordnar en nationell tävling i Finby. Den lagrade snön är dessutom en extra säkerhet inför Finlandssv­enska skidmäster­skapen, som arrangeras av Pargas IF i februari.

Utöver den lagrade snön har man redan hunnit producera en mindre hög ny konstsnö för att lappa och fylla på i spåret.

Så fort temperatur­erna går ner till cirka fyra minusgrade­r sätts de två snökanoner­na igång igen.

 ?? ANJA KUUSISTO FREDRIK HÄGGMAN ??
ANJA KUUSISTO FREDRIK HÄGGMAN
 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? NÖJDA TROTS SVINN. Niclas Westerlund och Patrick Johansson ser fram emot en tidigare säsongssta­rt än vanligt.
FREDRIK HÄGGMAN NÖJDA TROTS SVINN. Niclas Westerlund och Patrick Johansson ser fram emot en tidigare säsongssta­rt än vanligt.
 ??  ?? HALVA HÖGEN. Glidet är bra, men man måste använda klisterval­la för att få ordentligt fäste på den lagrade snön.
HALVA HÖGEN. Glidet är bra, men man måste använda klisterval­la för att få ordentligt fäste på den lagrade snön.
 ??  ?? 2000 KUBIK. Den lagrade snön räcker till ett 500 meter långt skidspår.
2000 KUBIK. Den lagrade snön räcker till ett 500 meter långt skidspår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland