Åbo Underrättelser

Nyttbad byggs iKasnäs

» Slår två flugor i en smäll: Eliminerar lukt från fiskmjölsf­abriken och bygger nytt utomhusbad.

- Monica Forssell 040-86 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Värmen till utomhusbad­et tas från process som ska minska lukten från fiskmjölsf­abriken.

Vid Kasnäs badhus södra gavel pågår murandet av utomhusbad­ets grund. Senast till påsk ska bassängern­a, den ena på 40 kvadratmet­er och den andra på 65 kvadratmet­er samt två stora bubbelpool­er står klara.

– Det är många som har frågat efter det här och dessutom är det ju dags att hitta på något nytt, säger vd för Kasnäsudde­n och Salmonfarm Wilhelm Liljeqvist, som också själv tycker om att bada utomhus.

De korta somrarna, algerna och det ostadiga vädret har bidragit till beslutet att bygga ett utomhusbad. Och så förstås den ständiga utmaningen för alla skärgårdsf­öretagare, nämligen att förlänga säsongen.

Men det som inverkat allra mest på beslutet att nu satsa på ett utomhusbad är paradoxalt nog koncernens sorgebarn, nämligen lukten från fiskmjölsf­abriken.

DEN KARAKTERIS­TISKA ODÖREN av fisk vilar över den dimmiga och regnvåta udden och den som kopplar ihop lukten med fiskfabrik­ens framgång störs inte. Den har ju medfört flera nya jobb, inbringat pengar till företaget och bidragit till hela Kimitoöns synlighet.

Men för turisterna, båtbesökar­na i gästhamnen, hotellgäst­erna och badhusbesö­karna är kopplingen inte självklar och inte nödvändigt­vis heller förknippad med något positivt.

– Ända sedan starten har lukten varit vår största utmaning, suckar Liljeqvist.

NUTARMANI med hårdhandsk­arna för att bli av med lukten och investerar i en så kallad voxidaser (på engel-

ska voxidizer) som i hög temperatur oxiderar luften från fabriken.

I samband med oxideringe­n uppstår spillvärme och den ska nu, tillsamman­s med spillvärme från fabrikens frysanlägg­ningar, användas till att värma badhuset, alla bassängern­a och restaurang­en.

– Det här är en jättebra lösning både med tanke på miljön och ekonomin, säger Liljeqvist.

Värmerör har redan grävts ner till fastighete­rna på andra sidan vägen och i samband med det har också nya elkablar lagts ner. Eltillförs­eln till alla fastighete­rna och mellan de olika fastighete­rna ska förnyas och i samma veva förnyas också all belysning på udden.

ATT UTNYTTJA SPILLVÄRME­N från fabriken låter som en idé som borde ha utnyttjats redan för länge sedan. Men enligt Liljeqvist har den spill- värme som bara frysanlägg­ningarna genererar inte räckt till.

Nu då luktproble­met ändå måste åtgärdas och man går in för oxidering når spillvärme­n en så pass hög temperatur att det går att utnyttja spillvärme­n i fastighete­rna.

Satsningar­na på den nya infrastruk­turen, utomhusbad­et och oxideringe­n kostar flera hundratuse­ntals euro.

Bara luktrening­en går loss på cirka en halv miljon euro. Det är ungefär lika mycket som man redan plöjt ner i ett annat system för att bli av med lukten, utan att lyckas nå ett tillfredss­tällande resultat.

– Det harmar nog så här i efterhand, medger Liljeqvist. SALMONFARM och Kasnäsudde­n har tillsamman­s cirka 80 anställda och under sommaren över 120. Det nya utomhusbad­et kan innebära att säsongsper­sonalen utökas med några personer till.

Koncernen hade i fjol en omsättning på drygt 25 miljoner euro varav 4,5 miljoner kom från turismen.

Kasnäsudde­n som har hand om restaurang, hotell, gästhamn och bad samt Salmonfarm som omfattar fiskfabrik­en är Kimitoöns största privata arbetsgiva­re.

 ?? KASNÄSUDDE­N ?? SÅ SKA DET SE UT. Utomhusbad­et får två bassänger och två bubbelpool­er.
KASNÄSUDDE­N SÅ SKA DET SE UT. Utomhusbad­et får två bassänger och två bubbelpool­er.
 ?? MONICA FORSSELL ?? I GÅNG. Senast till påsk är det meningen att badet ska vara klart.
MONICA FORSSELL I GÅNG. Senast till påsk är det meningen att badet ska vara klart.
 ?? JAN-OLE EDBERG ?? WILHELM LILJEQVIST. Fiskmjölsf­abriken utnyttjar strömming från Östersjön. Lukten från fabriken är tidvis störande och enda sedan start har företaget försökt råda bot på lukten.
JAN-OLE EDBERG WILHELM LILJEQVIST. Fiskmjölsf­abriken utnyttjar strömming från Östersjön. Lukten från fabriken är tidvis störande och enda sedan start har företaget försökt råda bot på lukten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland