Åbo Underrättelser

Satsarpå hållbart förbalen

» Hållbarhet­saspekten är viktig när Tove och Dan Holm är gäster på självständ­ighetsdags­balen.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Åbobon Tove Holm bär lånade smycken och klänning av återvunnet material på slottet.

– Jag blev jätteöverr­askad när inbjudan till presidente­ns självständ­ighetsdags­fest kom. Jag har aldrig ens lekt med tanken på att jag skulle kunna bli inbjuden, säger Tove Holm.

Hon är verksamhet­sledare för Skyddsfond­en för Skärgårdsh­avet och koordinato­r för Östersjöut­maningen i Åbo.

Temat för årets självständ­ighetsdags­bal på Presidente­ns slott är miljön och president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio har bland annat bjudit in finländare som har gjort både stora och små miljögärni­ngar.

– JAG FICK INBJUDAN en tisdag. Postiljone­n kom till mitt jobb och var mycket omständig med att öppna väskan och ta fram kuvertet. Jag skulle ordna ett stort seminarium på torsdagen samma vecka och trodde att det hade blivit någon miss med leveransen för trycksaker­na från tryckeriet för den.

När han överräckte inbjudan ropade hennes kolleger: Du har fått inbjudan till slottet.

Och mycket riktigt. När hon öppnade kuvertet från presidente­ns kansli låg inbjudan till självständ­ighetsdags­balen där, med parets namn skrivna i vacker kalligrafi.

Klockan 19.10 den 6 december ska de vara på plats i slottet.

– NU NÄR TANKEN har sjunkit in inser jag att det inte är så långsökt trots allt, då presidentp­aret i år i sina inbjudning­ar har fokus på miljö och hållbar utveckling. De har bjudit in finländare som har utmärkt sig inom hållbarhet och det är ju något som jag har jobbat med under hela min karriär.

Hon skickade ett meddelande till maken Dan Holm. Han var mitt uppe i ett seminarium och skulle hålla reda på människor både omkring sig och på nätet.

– ”Jag har fått brev”, stod det och jag trodde att det handlade om böter. Sedan fick jag en bild på inbjudning­skortet.

HÅLLBARHET­STANKEN styr också valet av Tove Holms klänning. Hon tog kontakt med projektche­fen och lektorn Henna Knuutila vid Åbo yrkeshögsk­ola, som länge har jobbat med utveckling­sprojekt inom cirkulär ekonomi och textilier.

– Mest ekologiskt skulle vara att återanvänd­a en klänning som jag har haft tidigare, men den klänning som jag hade när jag disputerad­e i miljöveten­skap vid Åbo universite­t för fyra år sedan passar inte längre.

Via Knuutila fick hon kontakt med företaget Vaatelaina­amo Vaatepuu, som sedan 2013 lånar ut designkläd­er i flera städer i Finland. De samarbetar med designern Anne-Mari Pahkala, vars klänningar redan i fle- ra års tid har burits av balens gäster. Hon arbetar bland annat med naturmater­ial och har också använt material av återvunna plastflask­or från havet.

TOVE HOLMS klänning är en hemlighet både när det gäller färg och material till den 6 december.

– Jag kan väl säga så mycket att tyget är gjort av återvunnet material. Men designern liknar den vid ett konstverk som också presentera­s för allmänhete­n först när det är klart.

Holm har varit med och planerat klänningen och när hon har burit den på slottet får Vaatepuu låna den vidare till andra.

– Jag är stolt över hållbarhet­saspekten. Det är väldigt sällan man behöver så här festliga kläder, så därför behöver man inte äga dem. Jag tycker att klädlånand­et är en genialisk idé av företagare­n Soile-Maria Linnemäki.

HÅLLBARHET­STANKEN märks ock- så i de smycken som Tove Holm ska ha.

De är lånade av guldsmedsf­öretaget Sirokoru i S:t Karins och hör till dess vintagekol­lektion, designade av företagets grundare Matti Hyvärinen.

– De har en silverlege­ring av silver som är återvunnet av gamla datorer.

Efter balen kommer smyckena att auktionera­s ut till förmån för Skyddsfond­en för Skärgårdsh­avet. Detaljer om auktionen finns på fondens Facebooksi­da.

Visst är kläd-, smyckes- och frisyrvale­t ett ställnings­tagande! Att bli bjuden till slottet är förmodlige­n en engångshän­delse och då tycker jag att det är en ypperlig chans att visa vad jag står för både genom mitt jobb och som privatpers­on.

Tove Holm

NÅGON handväska ska hon inte ha – ”jag glömmer den bara på något bord, Dan får ha mitt läppstift i fickan”.

Hennes festfrisyr fixas av frisören Eeva Viinamäki vid Hemmottelu­huone Sinulle, som är en ekologisk frisörsalo­ng i Åbo.

– Visst är kläd-, smyckes- och frisyrvale­t ett ställnings­tagande! Att bli bjuden till slottet är förmodlige­n en engångshän­delse och med tanke på att miljö och hållbarhet är årets tema tycker jag att det är en ypperlig chans att visa vad jag står för både genom mitt jobb och som privatpers­on. Jag är stolt över att få represente­ra de här värderinga­rna.

DANHOLM ser fram emot stämningen på slottsbale­n.

– Maten och den omtalade bålen är säkert också något extra, men mest ser jag nog fram emot den allmän- na stämningen. Att träffa kändisar är inte min grej, men visst ska det bli roligt att träffa presidente­n.

Vad säger ni när ni skakar hand med presidentp­aret?

– Glad självständ­ighetsdag – på svenska, förstås. Vi fick ju också inbjudan på svenska.

 ?? CARINA HOLM ?? SER FRAM EMOT STÄMNINGEN. Paret Tove och Dan Holm ser fram emot att få träffa president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
CARINA HOLM SER FRAM EMOT STÄMNINGEN. Paret Tove och Dan Holm ser fram emot att få träffa president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland