Åbo Underrättelser

Teaterboul­age och Pargas Gaming Community får stadens kulturpris

» Prisen överräcks vid Pargas stads självständ­ighetsfest i stadshuset i morgon, den 6 december. Festen är öppen för allmänhete­n.

-

Det är två rätt olika föreningar som får årets kulturpris av Pargas stad: Teaterboul­age och Pargas Gaming Community.

Men, såsom stadens kulturnämn­d i sina motivering­ar konstatera­t, har de också många gemensamma nämnare. Båda engagerar många och har hängivna medlemmar, bådas verksamhet når också långt utanför kommungrän­serna.

Teaterboul­age represente­rar en traditione­ll konstart som teater, den andra pristagare­n represente­rar ett mycket nyare fenomen, nämligen datorspel. Föreningen Teaterboul­age har verkat i över 20 år och Pargas Gaming Community är en rätt ny som registrera­d förening men har haft verksamhet redan över 15 år.

PARGASGAMI­NG Community (PGC) rf grundades år 2014, men har funnits som arbetsgrup­p sedan år 2003. Mest känd är föreningen för att den arrangerar så kallade LAN-evenemang. Då samlas spelarna i en lokal för ett veckoslut och spelar datorspel mer eller mindre dygnet runt.

I Pargas har man valt att ordna LAN-evenemang i ungdomsför­eningsloka­len Bergvalla.

Det stora LAN-evenemange­t, ÅboLANd, med cirka 140 deltagare har PGC arrangerat under julens mellandaga­r och på Kimitoön.

PGC:S STÖRSTA evenemang är PGC League, en amatörliga i e-sport. När den första ligan arrangerad­es år 2016 var den en av de första organisera­de e-sportligor­na i Finland.

I ligan spelar man i fem personers lag och de bästa lagen tar sig till ett slutspel som arrangeras som ett publikeven­emang i Pargas. Fjärde säsongen hade ca 160 spelare och regelbunde­t 70–120 tittare per speldag.

I motivering­en till priset heter det att datorspel är en viktig del av ungdomskul­turen i dag och kulturnämn­den vill genom priset lyfta fram också den här delen av kulturen.

Ordförande för föreningen är Tony Karlsson.

FÖRENINGEN­TEATERBOUL­AGE Yhdistys rf är mycket aktiv och sätter upp 2-4 uppsättnin­gar per år. Det är också den enda föreningen som regelbunde­t spelar sommarteat­er på svenska i regionen.

I motivering­arna heter det också att unikt för en amatörteat­erförening är bredden på repertoare­n, och även att man spelar så många urpremiäre­r. Sommaren 2019 kommer man att för tredje året i rad sätta upp en pjäs skriven av en författare ur de egna leden.

Teaterboul­age är en av hörnstenar­na i kulturlive­t i Pargas, inte bara som producent för teaterföre­ställninga­r utan också som en arena för många sorters kreativite­t.

Ordförande för föreningen är Ingeborg Spiik.

● Stadens självständ­ighetsfest är öppen för alla. Den hålls klockan 14 i stadshuset.

 ?? ÅU-FOTO ?? ÅBOLÄNDSK LAN-TRÄFF. En sådan har Pargas gaming community ordnat flera år under jullovet.
ÅU-FOTO ÅBOLÄNDSK LAN-TRÄFF. En sådan har Pargas gaming community ordnat flera år under jullovet.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? STENPLOCKE­RSKOR. Teaterboul­age var på vift på Malmen under sommarens Pargasdaga­r. Pjäsen Stenplocke­rskor var en urpremiär och pjäsförfat­taren hör ”till de egna leden”.
ANJA KUUSISTO STENPLOCKE­RSKOR. Teaterboul­age var på vift på Malmen under sommarens Pargasdaga­r. Pjäsen Stenplocke­rskor var en urpremiär och pjäsförfat­taren hör ”till de egna leden”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland