Åbo Underrättelser

Anna Westerlund flyttar tillbaka till finska ligan

» Femfaldiga norska mästaren Westerlund har skrivit på för Åland United.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

FOTBOLL. Åland United kunde i helgen presentera en värvning som i fråga om prestige saknar motstycke i åländsk fotbollshi­storia. Pargasbörd­iga Anna Westerlund, årets finländska damspelare 2018, ansluter till klubben efter åtta säsonger utomlands.

MITTBACKEN Westerlund har vunnit det mesta som går att vinna i sin senaste klubb Lilleström i Norge. I helgen tog hon sin nionde titel i Norge, då Lilleström besegrade Sandviken i finalen i finska cupen. Sedan tidigare har hon fem norska ligaguld och tre cupguld i medaljskåp­et.

I en intervju med Yle Sporten förklarar Westerlund att det kändes som det var dags för något nytt.

–Jag har länge haft det i tankarna att jag någon gång vill spela en säsong på Åland. Jag kan inte riktigt se mig själv spela för något annat lag i finska ligan.

Åland känns profession­ellt och även om man spelar i Finland känns det nästan som att man inte gör det, säger Westerlund i intervjun.

– Det är en liten ö där alla är intressera­de av fotbollen, det blir en sån kultur. 29-ÅRINGEN poängterar samtidigt att det inte är fråga om en nedtrappni­ng.

–Jag vill fortfarand­e utvecklas som spelare. Om jag inte skulle vilja utvecklas och hade tröttnat på fotbollen hade jag lika bra kunnat lägga av.

WESTERLUND har spelat sammanlagt 112 matcher för det finska landslaget sedan 2008. Under tiden i landslaget har hon varit med om två EM-slutspel, 2009 och 2013. Hennes kontrakt med Åland United sträcker sig över säsongen 2019.

Flytten till Åland sker efter årsskiftet.

I Åland United spelar sedan tidigare Pargasbörd­iga tvillingar­na Olivia och Isabella Mattsson. Den sistnämnda gjorde sju mål under fjolårssäs­ongen då Ålandslage­t slutade på bronsplats i damligan.

Åland United satsar stort inför nästa säsong – klubben har tidigare under hösten gjort klart med landslagsb­acken Tiia Peltonen från PK-35.

 ?? JOHAN BACKAS ?? DIGER MERITLISTA. Anna Westerlund från Pargas har spelat 112 landslagsm­atcher. Bilden från en EMkvalmatc­h mot Montenegro 2015.
JOHAN BACKAS DIGER MERITLISTA. Anna Westerlund från Pargas har spelat 112 landslagsm­atcher. Bilden från en EMkvalmatc­h mot Montenegro 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland