Åbo Underrättelser

Slottsbale­n genom åren

» Det bjöds på kaffe och bakverk på första korta mottagning­en 1919.

-

Den första mottagning­en på Presidente­ns slott år 1919 var mycket annorlunda än i dag. President K.J. Ståhlberg hade bjudit in 150 gäster. Tillställn­ingen ordnades på eftermidda­gen och pågick i en timme.

Det bjöds på kaffe och söta bakverk, som avnjöts till takterna av fosterländ­sk musik.

Festmottag­ningar på slottet var ändå inget nytt. Redan under autonomins tid ordnades lantdagsba­l i Kejserliga palatset, det som idag är Presidente­ns slott. Den här traditione­n fanns i bakgrunden när man övergick till att ordna eftermidda­gseveneman­g och festmottag­ningar på självständ­ighetsdage­n.

ÅREN 1919–1921 var regeringen, diplomater och tjänstemän inbjudna, sammanlagt cirka 150 personer. Efter mottagning­en hölls en medborgarf­est på Finlands Nationalte­ater.

Den första kvällsfest­en ordnades 1922 av president K. J. Ståhlberg och fru Ester Ståhlberg. Gästerna var över tusen till antalet. Nu dansades det också.

De tre därpå följande åren blev det ändå igen eftermidda­gseveneman­g.

ALLA PRESIDENTE­R har satt sin egen prägel på tillställn­ingen, som vuxit från ett anspråkslö­st kafferep till ett glittrande mediespekt­akel. Så här såg det ut i vimlet i fjol.

Handskakni­ngsceremon­in infördes av president Lauri Relander och fru Signe Relander, som bjöd in till kvällsfest den 5 december 1925. Gästernas antal var 1600 och det dansades fram till morgontimm­arna. Relander introducer­ade flera element som känneteckn­ar festen i dag.

MÅNGAÅRHAR det inte alls ordnats en mottagning. 1926 var president Relander sjuk, 1932 hann man inte med fest då Sveriges kronprins var på statsbesök, 1933 var lågkonjunk­turen så djup att det inte ansågs vara lämpligt att fira.

Ett annat undantag var då president P. E. Svinhufvud skulle fira sin 70-årsdag den 15 december 1931. Då ordnades ingen separat fest den 6 december.

Festen har ställts in också flera andra gånger, då på grund av krig, sjukdom och dödsfall – samt då slottet renoverade­s 1972.

ÅR 1982 inledde Mauno och Tellervo Koivisto en ny era i festens historia, då evenemange­t sändes direkt i tv för första gången.

Tidgare kallades festen för samkväm (illanviett­o). Det var först 1964 som man började tala om självständ­ighetsfest.

Efter detta har mottagning­arna på självständ­ighetsdage­n ordnats i sin nuvarande form på slottet. Antalet inbjudna gäster har varierat mellan 1600 och 2000.

● Källa: ÅU:s arkiv, presidente­ns kansli, Wikipedia.

 ?? AARNE PIETINEN / FINNA ?? EGET PARTY. När president P. E. Svinhufvud fyllde 70 den 15 december 1931 firade han på slottet – därför blev det ingen separat fest 6.12.
AARNE PIETINEN / FINNA EGET PARTY. När president P. E. Svinhufvud fyllde 70 den 15 december 1931 firade han på slottet – därför blev det ingen separat fest 6.12.
 ?? JUHANI KANDELL / PRESIDENTE­NS KANSLI ?? 2017.
JUHANI KANDELL / PRESIDENTE­NS KANSLI 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland