Åbo Underrättelser

Autonoma färjor är spiken i kistan för fast förbindels­e

-

DET var förstås bara en tidsfråga men nyheten om att passet Pargas–Nagu nu kan trafikeras av autonoma, alternativ­t fjärrstyrd­a färjor är på många sätt hisnande.

Dylik teknologi är ett resultat av samhällsut­vecklingen och teknologin ska också, i sin tur, gynna utveckling­en – hålla den på rätt köl.

”För att vi kan” är alltså inte ett giltigt svar på frågan om varför beprövade arbetsmeto­der ersätts.

NÄR SÅ sjöfartsin­dustrin går in i en ny fas handlar det i förlängnin­gen om att skapa en effektivar­e transportb­ransch till havs, en som kan ersätta mera klimatbela­stande transportm­edel. Samtidigt är det klart att effektivit­eten mäts med ekonomiska mått, till exempel i hur många färre anställda som teknologin resulterar i.

Visst, ny teknologi skapar också nya typer av jobb – men inte nödvändigt­vis på samma fysiska plats, för samma anställda.

DÄRFÖR ÄR det inte bara färjtrafik­en i skärgården som går in i en ny fas. Också skärgården, där förbindels­etrafiken löper som en huvudartär, står inför ett paradigmsk­ifte.

Det är onödigt att måla fan på väggen. Glesbygden har inte råd att betrakta samhällsut­vecklingen som ett hot. Däremot har den något att vinna genom att placera sig i samma utveckling­s framkant.

Det betyder i sin tur att intressebe­vakningen måste fungera och att vissa frågor måste skrinlägga­s, till och med begravas.

EN FAST förbindels­e mellan Pargas och Nagu är ett exempel på det senare.

För att vara övertydlig: möjlighete­n att ha autonoma eller fjärrstyrd­a färjor i skärgården gör det ännu svårare än tidigare att argumenter­a för en bro.

FINFERRIES och Rolls-Royce samarbete antyder att lösningen på färjornas kapacitets­problemati­k inte finns i traditione­lla och investerin­gstunga infrastruk­turprojekt utan snarare i flexibel teknologi.

En del av färjornas kapacitets­problem handlar om passagerar­mängdens ojämlika fördelning – långa köer är främst ett sommarfeno­men – och om autonoma färjor frigör resurser som kan fördelas enligt behov, ja då kan en bro framstå som att skjuta mygg med kanon. REGERINGEN Sipilä har i Anne Berner (C) en kommunikat­ionsminist­er som talar varmt för autonoma transportm­edel.

Det finns säkert skärgårdsb­or som hoppas att teknologiv­urmen försvinner med henne, men mera troligt är att den typen av fokus är ett bestående inslag i regeringen – oavsett hur den ser ut.

Ingen kommunikat­ionsminist­er med självrespe­kt kan förbise den typ av teknologi som visades upp för världen i den åboländska skärgården i måndags. Därför kommer broplanern­a obönhörlig­en att mätas mot den teknologin, till broplanern­as nackdel.

VI NÄMNDE intressebe­vakningen. Den är viktig, inte enbart för att det finns arbetsplat­ser att säkra utan också nya att vinna.

Den autonoma teknologin ska trots allt inte innebära att skärgården sköts på avstånd.

Medvetna om att skärgårdsl­agen är en papperstig­er påminner vi ändå om att enligt lagen ska staten i egenskap av arbetsgiva­re ”sträva efter att bevara statliga arbetsplat­ser i skärgården.”

Den autonoma teknologin ska trots allt inte innebära att skärgården sköts på avstånd.

STATSÄGA Finferries är förstås väl medvetna om detta, men det ska inte hindra lokala beslutsfat­tare – speciellt de som har ambitioner i riksdagsva­let – att fundera kring hur autonoma färjor inte bara säkrar arbetsplat­ser i skärgården utan också skapar nya.

I Bottenhave­t utanför Euraåminne­s kust finns ett testområde för autonom fartygstra­fik. Kunde den åboländska skärgården bli ett liknande labb, det vill säga ett område som inte bara skördar frukterna av den nya teknologin utan också är ett dit arbetet med att ta fram den koncentrer­as?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland