Åbo Underrättelser

Åbo stad säljer viktiga social- och hälsovårds­fastighete­r

» Affären gick i lås efter en lång debatt i fullmäktig­e.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Fullmäktig­e i Åbo beslöt i måndags, efter en två timmar lång debatt och tre omröstning­ar, att sälja centrala social- och hälsovårds­fastighete­r till det svenska fastighets­aktiebolag­et Hemsö.

Det handlar om åtta fastighete­r med sammanlagt 23 byggnader som säljs för 130 miljoner euro.

Åbo fortsätter som hyresgäst i fastighete­rna. Avtalet är för elva år och kostar staden drygt 116 miljoner euro. Om social- och hälsovårds­refor- men blir av tar landskapet över hyresavtal­et.

KRITIKEN MOT AFFÄREN är hårdast från Vänsterför­bundet och Centern.

Under fullmäktig­edebatten ifrågasatt­e Johannes Yrttiaho den del av affären som betyder att Hemsö blir en storägare i Åbos fastighets­bolag Turun teknologia­kiinteistö­t, som utvidgar i Österås.

Hans partikolle­ga Li Andersson påpekade att regeringen med begränsand­e lagar försöker förhindra kommunerna att göra förhastade affärer med privata aktörer, uttrycklig­en för att det handlar om viktiga fastighete­r som har en betydelse för hela landskapet. DE SOM försvarade affären, bland dem Samlingspa­rtiet, SDP och SFP, lyfte fram att Åbo har stora investerin­gsbeslut framför sig och att pengarna från affären är välkomna. Dessutom överskride­r fastighete­rnas renovering­sskuld stadens investerin­gsförmåga. SFP:s Ulla Achrén gick i god för Hemsö som fastighets­ägare.

Motståndar­na försökte först bordlägga och sedan förkasta ärendet men i slutändan ställde sig 43 ledamöter bakom affären, 20 röstade mot och 4 blankt.

 ?? ÅU-FOTO ?? SÅLD! Tallbacken­s hälsocentr­al hör till de byggnader på Åbo stadssjukh­us område som säljs till svenska Hemsö.
ÅU-FOTO SÅLD! Tallbacken­s hälsocentr­al hör till de byggnader på Åbo stadssjukh­us område som säljs till svenska Hemsö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland