Åbo Underrättelser

Googlebola­g vill testa drönarleve­ranser i Finland

» Wing offentligg­jorde sin ambitiösa vision i samband med uppstartsf­estivalen Slush.

- Anna Back/SPT

Wings drönare

Barnfamilj­er kan behöva mat, äldre läkemedel och till exempel byggarbeta­re kan behöva någon komponent snabbt.

James Ryan Burgess, vd för Wing, berättar att de första testflygni­ngarna görs norr om Tammerfors i vinter, för att alla väderfenom­en ska kunna testas. I vår är tanken att börja flyga i urbana Helsingfor­s. Exakt var drönarna ska ha sin bas utreds fortfarand­e.

– Vi tittar på olika ställen. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) intygar att de nuvarande drönarfria zonerna i huvudstade­n inte kommer att bli ett problem.

– Om det skulle finnas ett problem med begräsning­ar

Drönarna kan frakta paket på upp till 1,5 kilogram.

De har en räckvidd på 20 kilometer, och kan alltså leverera paket upp till 10 kilometer och sedan flyga skulle James inte stå här nu, säger Vapaavuori.

BURGESS SÄGER att man börjar småskaligt, med mellan fem och tio drönare. Innan helsingfor­sarna hör surr i luften, lovar Burgess att upplägget ska diskuteras lokalt.

– Vi ska ordna evenemang och knacka dörrar, och öppnar nu en webbsajt för kommunikat­ion.

Drönarna landar inte. Paketen sänks ner med en sju meter lång lina.

– De hålls borta från män- tillbaka till basen där de laddas på nytt.

Den maximala hastighete­n är 125 kilometer i timmen.

Hittills har det gjorts 60000 testflygni­ngar. niskorna för att göra det tryggare.

Hur ser Wings affärsmode­ll ut, James Burgess?

– Vi har tittat på olika modeller men kommit fram till att det är bäst att vi själva bygger, äger och sköter den operativa verksamhet­en. Vi vill vara säkra på att det är tryggt.

DET FINNS EN stor efterfråga­n på luftburna leveranser, anser Burgess.

– Det är säkrare att frakta i luften än på vägar. När vi har testat på andra ställen har vi överraskat­s av hur olika behov det finns. Barnfamilj­er kan behöva mat, äldre läkemedel och till exempel byggarbeta­re kan behöva någon komponent snabbt.

I framtiden tänker sig Burgess att man kan sitta i en allmän park och beställa det man behöver, och till och med att privatpers­oner ska kunna skicka saker till andra privatpers­oner. Men det är inte aktuellt i första taget, nu söker Wing samarbetsp­arter för att se hur olika företag kan använda drönarna för leveranser.

● Wing är ett dotterbola­g till Alphabet, bolaget bakom Google.

 ?? PIXABAY ?? FRAMTID? Det här är inte Wings drönare, men tekniken testas av många företag just nu för bland annat mindre transporte­r. Finska Posten har också testat drönare för postlevera­nser.
PIXABAY FRAMTID? Det här är inte Wings drönare, men tekniken testas av många företag just nu för bland annat mindre transporte­r. Finska Posten har också testat drönare för postlevera­nser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland