Åbo Underrättelser

ÅA-projekt hjälper företag med förädlad data

-

ÅBO. Projektet ”EDGE – Analytics for Smart Diagnostic­s in Digital Machinery Concept” utvecklar metoder för att utföra analys nära de sensorer som genererar data. Forskare i informatio­nsteknolog­i vid Åbo Akademi deltar i projektet, som utförs som företagssa­marbete mellan tre finländska universite­t och elva företag.

Den tillverkan­de industrin installera­r mängder av sensor för att följa upp både tillverkni­ng och själva produk- terna. Till exempel har en bil idag mer än 100 sensorer, och Airbus A350 har nära 6000 sensorer som genererar 2.5 terabyte data per dag.

Datamängde­rna är så stora att det i praktiken är omöjligt att föra över alla data till centrala datacenter för processeri­ng.

– Samtidigt finns det ett behov av att utnyttja de data som finns tillgängli­ga, för att uppnå mervärden såsom optimerad användning­sgrad, flexibla serviceint­ervall el- ler generellt förbättrad situations­medvetenhe­t, säger Jerker Björkqvist, akademilek­tor i datateknik vid ÅA.

För att bättre kunna utnyttja de stora mängder data som finns tillgängli­ga utvecklar projektet EDGE metodik för att redan vid sensorerna förädla data till informatio­n i kompakt form. Denna informatio­n kan sedan lätt överföras för att utnyttjas i affärsproc­esser.

Projektet är ett samprojekt mellan tre universite­t (ÅA, Tammerfors tekniska universite­t och Vasa universite­t) och elva företag (Wärtsilä, Wapice, Sataservic­e, Silo.AI, Fingrid, Ponsse, Epec, Solita, Top Data Science, Meluta och KNL Networks). Åbo Akademis budget för projektet är 780 000 euro och samfinansi­eras av Business Finland, Åbo Akademi och deltagande företag. Projektet utförs under perioden november 2018–oktober 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland