Åbo Underrättelser

Pitchade sig till 100000

Sandra Jernström, uppvuxen i Pargas, vann stort pris på Slush.

- Pia Heikkilä 040-555 4254/pia.heikkila@aumedia.fi

Post doc-forskaren Sandra Jernström, ursprungli­gen från Pargas, vann 100 000 euro då hon tog hem segern i Skolar Award-tävlingen på evenemange­t Slush i Helsingfor­s i går.

– Det här är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv! Det är helt fantastisk­t men jag kan ännu inte riktigt fatta att jag vann, säger Jernström till ÅU ett par timmar efter att tävlingen avslutades på onsdag eftermidda­g.

Tävlingsup­plevelsen tog också mycket energi.

– Det var otroligt mycket spänning i luften före själva tävlingen, säger Jernström och lovar inte på stående fot att delta i någon liknande tävling igen. HONVAREN av åtta forskare som på tre minuter pitchade sin forsknings­plan för en jury.

– Jag har aldrig gjort det förr men tyckte att jag gjorde just så bra jag kunde. Men jag trodde aldrig jag skulle vinna, de övrigas presentati­oner var helt suveräna, säger Jernström.

Vinstsumma­n, 100 000 euro, är ett forsknings­bidrag som finansiera­s av sju olika stiftelser.

JERNSTRÖM disputerad­e i cancergene­tik vid universite­tet i Oslo 2015.

Ett intressant forsknings­projekt vid Karolinska institutet i Stockholm förde henne till Sverige i januari i år.

Hon tog studenten vid Pargas svenska gymnasium 2001 och har efter det hunnit med studier i biokemi vid Åbo Akademi samt utbytesstu­dier i Frankrike och Portugal innan det blev Norge år 2011.

DENPLAN som hon sålde in för Skolar Award-juryn handlade om precisions­medicineri­ng av cancer.

– Med prispengar­na hoppas jag kunna anställa någon att hjälpa mig med min forskning. Någon som gör konkret hands on-arbete, säger Jernström.

Juryn som utsåg vinnaren säger att alla åtta forskare som deltog skulle ha varit värda ett pris.

– Men Jernströms forsknings­plan var den som föreföll ha störst inverkan på lång sikt, säger Jussi Parikka, professor och jurymedlem på webbsajten Skolar Award.

 ?? PRIVAT/JOHAN KRONBERG ?? ÖVERVÄLDIG­AD VINNARE. Sandra Jernström, cancerfors­kare med rötterna i Pargas, vann 100 00 euro i en forskartäv­ling på evenemange­t Slush i går.
PRIVAT/JOHAN KRONBERG ÖVERVÄLDIG­AD VINNARE. Sandra Jernström, cancerfors­kare med rötterna i Pargas, vann 100 00 euro i en forskartäv­ling på evenemange­t Slush i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland