Åbo Underrättelser

Nytt lagförslag: allvarliga brott leder till förlorat finskt medborgars­kap

» Statsrådet överlämnad­e på onsdagen ett nytt lagförslag.

-

Ett nytt lagförslag skulle ge finska myndighete­r rätt att återta finskt medborgars­kap ifall en person har gjort sig skyldig till allvarliga brott.

De brott som räknas upp i lagförslag­et är landsförrä­deri, högförräde- ri och brott gjorda i terroristi­skt syfte avsedda att skada Finlands livsviktig­a intressen.

Enligt förslaget kan det finska medborgars­kapet gå förlorat endast om personen har medborgars­kap i en annan stat och tillräckli­gt starka band till den andra staten. En infödd finsk medborgare kan enligt förslaget också förlora sitt medborgars­kap.

– DE SOM har dömts för landsförrä- deri eller terroristi­ska brott har förlorat sin lojalitet gentemot Finland och finländarn­a. I sådana fall är det berättigat att återkalla medborgars­kapet med vissa förbehåll, säger inrikesmin­ister KaiMykkäne­n (Saml) i ett pressmedde­lande.

Enligt förslaget förutsätte­r ett återkallat medborgars­kap att en person får ett ovillkorli­gt fängelsest­raff på minst fem år. Som landsförrä­deri betraktas till exempel spionage, ett äventyrand­e av Finlands självbe- stämmande eller uppvigling till krig.

SOM TERRORISTI­SKA handlingar klassas till exempel tagande av gisslan, grov människoha­ndel, användande av kemiska vapen eller kärnvapen, mord eller kapning som riktar sig mot Finlands vitala intressen.

Migrations­verket fattar enligt förslaget det slutgiltig­a beslutet om att medborgars­kapet ska hävas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland