Åbo Underrättelser

ÅA-studerande samlar studiepoän­g och kontakter som Slush-volontärer

» Nils Kåll och Mathias Lehtinen passar på att bredda sina nätverk medan de dirigerar festivalde­ltagare till bastur och möten.

- Anna Back/SPT

Rättsnotar­iestudente­n Nils Kåll, 23, är en av de volontärer som håller i gång Slushs kärnverksa­mhet. Han ser till att de som stämt träff verkligen träffar varandra. Vissa möten är mellan investerar­e och uppstartsf­öretag, men det kan också handla om lösare samarbetss­nack eller bara en kort träff.

Under den minut det tar att eskortera mötesdelta­garna till sina stolar kan han skapa egna kontakter, som kan vara värdefulla när hans eget uppstartsf­öretag behöver hjälp. Som volontär får han också boka in möten under lediga stunder.

– Det är för tidigt att berätta vad företaget ska göra, säger Kåll men avslöjar att det är inom evenemangs­branschen.

MATHIAS LEHTINEN, 27 och i slutet av studierna i informatio­nssystem och internatio­nell marknadsfö­ring, hör till dem som fått i uppdrag att sköta bastuavdel­ningen. Utanför mässcentru­m kan de som betalar 29 euro testa på olika typer av bastur och ta ett kallt eller varmt dopp i en balja. Lehtinens uppgift är att sköta den ena bastun inklusive bokningar.

– Jag hade bara en kurs kvar och tänkte att det här skulle vara roligt, säger Lehtinen.

ÅBO AKADEMI, i praktiken Startup Åbo, har ett brett samarbete med Slush. Bland annat ordnas en kurs som kulminerar i volontärjo­bb på festivalen i Helsingfor­s, och det är via den som Kåll och Lehtinen kommit till Böle. Vem som helst kan anmäla sig som volontär, men ÅA-studentern­a får studiepoän­g.

ÅA utser också studerande som jobbar på Slushfesti­valerna i Asien.

– Intresset har varit stort. Vi fick femtio ansökninga­r till Slush i Tokyo och kan skicka fem studerande, säger Matti Tarmio, som sköter koordineri­ngen.

Tarmio fick sin magisterex­amen i våras och kombinerar ÅA-uppdraget med företagand­e. Hans företag är inom lagerbrans­chen. Idén förfinades genom ett första misslyckan­de.

– Först byggde vi upp en plattform som gjorde det möjligt för privatpers­oner att hyra ut sina förråd och lager åt andra privatpers­oner. Men det skulle ha krävt väldigt stora volymer för att bli lönsamt, så vi lade ner det.

I dag tar hans företag hand om folks saker, listar dem och förvarar dem. Fokus är på huvudstads­regionen. Ifall kunderna vill ha ett visst föremål går det att beställa.

LEHTINEN och Kåll är mycket nöjda med ÅA:s satsning på entreprenö­rskap. Eftersom Lehtinen passat på att jobba en del under studietide­n och därför studerat i ganska många år har han noterat förändring­en, både på universite­tet och bland studerande.

– När jag började studera fanns det inget som främjade entreprenö­rskap, det var inget man talade om. Det traditione­lla målet var att bli utexaminer­ad och jobba på en stor firma med säker lön. I dag är betydligt fler intressera­de av att starta eget eller att jobba för någon annans upp- startsföre­tag, säger Lehtinen.

UTMANINGEN med att få in foten i arbetslive­t under studietide­n existerar fortfarand­e, enligt Kåll och Lehtinen. Det är lätt att ta kontakt, men att verkligen komma in och göra något som utvecklar en är svårare.

Samarbete med högskolor och studerande överlag är något som blir allt viktigare för Slush. På tisdagen berättade Slushs vd Andreas Saari om den nya satsningen Slush Academy som organisati­onen förverklig­ar tillsamman­s med kända högskolor och teknikföre­tag. Det första året väljs mellan 20 och 30 unga. De får chansen att praktisera vid olika företag och bidra till att bygga upp en bredare Slush-utbildning i framtiden.

MEN TROTS ATT man varken blir vald till ett globalt program eller hittar ett spännande jobb under år av teoretiska studier, tycker Kåll och Lehtinen att allt fortfarand­e är möjligt.

– Nyttan av att studera ser man sedan i backspegel­n. Man tar en kurs här, en kurs där och lär sig lite av allt. Man måste inte vara bäst, det räcker att kunna lite, säger Kåll.

På frågan om trions framtidsvi­sioner är det ingen som säger att de hoppas ha sålt sitt bolag efter några år och kasserat in miljoner.

– Det är viktigt med en bra balans mellan arbete och fritid. Jag tycker inte om att se dem separat. Jag vill ha ett liv där arbete inte känns som arbete. Det är den grundlägga­nde inställnin­gen hos många entreprenö­rer i dag, säger Tarmio.

 ?? ANNA BACK/SPT ?? VOLONTÄRER. Matti Tarmio, Niklas Kåll och Mathias Lehtinen nätverkar på Slush samtidigt som de samlar studiepoän­g.
ANNA BACK/SPT VOLONTÄRER. Matti Tarmio, Niklas Kåll och Mathias Lehtinen nätverkar på Slush samtidigt som de samlar studiepoän­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland