Åbo Underrättelser

Greenpeace­aktivister­na är nu frigivna

» Alla fick resa hem efter att ha suttit häktade i väntan på rättegång i Slovakien. Ina Kauranens far Ralf Kauranen i Åbo är lättad.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Greenpeace­aktivister­na Ina Kauranen, Rosa Gierens, båda med rötter i Åbo, och Hanna Jauhiainen från Helsingfor­s återvände till Finland igår efter att de frigetts ur häktet i Slovakien.

Finländarn­a har suttit häktade tillsamman­s med nio andra aktivister från Slovakien, Belgien och Tjeckien efter att de gripits under en Greenpeace­aktion nyligen vid en kolgruva i staden Nováky.

Aktivister­na protestera­de mot kolbrytnin­gen och användande­t av kolkraft som energikäll­a.

Enligt Greenpeace anklagas de för att ha hotat verksamhet­en i en allmännytt­ig inrättning, ett brott där maximistra­ffet är fem års fängelse.

DE HAR SUTTIT fängslade sedan i onsdags förra veckan i väntan på en rättegång.Ina Kauranens far Ralf Kauranen, som är forskare vid Åbo universite­t, är nöjd och lättad över att aktivister­na frigetts efter beslut av statsåklag­aren och att dottern nu är på väg hem till Finland.

– Tydligen fanns det ingen juridisk grund för att hålla dem häktade.

Kauranen pratade med dottern i telefon på tisdagen strax efter frigivning­en.

– Hon lät väldigt nöjd och glad och trodde knappt att det var sant, säger han.

INA KAURANEN, som är student från Katedralsk­olan, bor i dag i Helsingfor­s där hon studerar.

– Hon berättade att alla hade behandlats väl under tiden som de satt häktade. Aktivister­na var i början placerade på olika ställen innan de flyttades till ett fängelse, säger Kau- ranen.

– Det återstår nu att se vad åklagaren kommer fram till. Blir det rättegång måste de åka tillbaka till Slovakien. Men huvudsaken är att alla kan vara hemma och vänta på utgången.

HOSGREENPE­ACE är man också glada över att aktivister­na frigetts i väntan på rättegånge­n.

– Att aktivister­na häktades väckte en hel del uppståndel­se i Slovakien. Man reagerade till och med på hög politisk nivå, men förstås utan att kräva en frigivning. Aktivister- na hade stöd av tre ministrar och landets president, säger Juha Aromaa, informatio­nschef vid Greenpeace i Norden.

Han är väldigt nöjd över statsåklag­arens beslut som gör att aktivister­na inte behöver sitta i fängelse och vänta på rättegånge­n.

– Ingen vet i dag när rättegånge­n ordnas. Det kan dröja länge dit, upp till flera månader, säger Aromaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland