Åbo Underrättelser

Virket vid Utö finns delvis kvar

» Båtförare uppmanas fortfarand­e se upp för drivande stockar efter fredagens storm.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Största delen av virket som i helgen drev omkring i havet nära Utö har nu flutit i land.

Virket har fastnat vid stränderna på Utö och närliggand­e öar och holmar i Skärgårdsh­avet.

Sjöbevakni­ngen varnade på söndagen båtförare för stora mängder massaved som fanns i havet nära Utö. Virket kommer från en förlorad däckslast med cirka 500 kubikmeter massaved eller rundvirke. Ett fraktfarty­g förlorade lasten sydväst om Utö i stormen i fredags.

RUNDVIRKET består av gran och furu som är kapade i tre meter långa stockar.

Lotskutter­förare Jan Porko vid lotsstatio­nen på Utö säger att faran ännu inte är över.

– Största delen av virket har flutit i land. Men det kan fortfarand­e finnas enstaka stockar kvar i havet som är en fara för båtfarare, speciellt för snabbgåend­e motorbåtar, säger Porko.

De senaste dagarna har det blåst hård sydlig vind på Skärgårdsh­avet. Det har gjort att virket drivit norrut mot den åländska skärgården.

MEN NATTEN till onsdagen vred vinden till nordväst.

– Det betyder att virket kan driva österut. Den ändrade vindriktni­ngen gör att en del av virket kan lossna från stränderna och driva ut i havet på nytt, säger Porko.

Vinden är fortfarand­e hård. På onsdag förmiddag blåste det 12–13 meter i sekunden på Utö. I vindbyarna nådde vindstyrka­n ända upp till 17 meter i sekunden.

– Faran är nog inte över ännu. Det lönar sig för båtförarna av vara försiktiga och hålla utkik efter rundvirke på drift, säger Porko.

DET FINNS INTE mycket man kan göra åt massaveden som är på drift.

– De som bor i Skärgården och har möjlighet att ta vara på virket som ligger vid stränderna kan glädjas åt att få gratis ved. Tidigare när det var vanligt med vedeldning i skärgården var förlorade virkeslast­er en välsignels­e för många, säger Porko.

Enligt Porko är det är ganska vanligt att fraktfarty­g tappar virkeslast­er i stormar.

– Det händer alltid då och då. Senast det hände var för fyra år sedan, då var det björkvirke som drev omkring i havet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland