Åbo Underrättelser

Bråk om hur miljön ska skyddas stjäl energi av arbetet för miljön

-

UNDRAR OM INTE den här självständ­ighetsdage­n kommer att kännas lite nedtonad jämförd med fjolårets 100-årsjubilem? Det blev ju en hel del tillställn­ingar under hela året och sedan en final i form av en slottsbal som var lite extra.

Det är väl ok att inte alltid ”föra så mycket liv” om självständ­igheten. Det sade väl redan president Urho Kekkonen. Fast då i helt annat sammanhang, i en annan värld. Det känns ibland som om det gått 100 år enbart sedan den tiden.

Andra saker förändras inte stort från år till år. En sådan är alla festtal som hålls på både små och stora mottagning­ar just i dag. De flesta brukar innehålla samma, förutsägba­ra element.

ETT SÅDANT ÄR miljö, som också är temat för självständ­ighetsdage­ns festmottag­ning på Presidente­ns slott: ” ...vår gemensamma miljö återspegla­s bland annat på gästlistan, musiken, traktering­en och dekoration­erna. (...) Klimat- och miljöhandl­ingar högt prioritera­de på gästlistan. (..) Särskild vikt har man lagt vid att bjuda in medborgare som utmärkt sig genom små eller stora klimatoch miljöhandl­ingar”, skriver presidente­ns kansli.

ETT ANNAT ELEMENT i festtal är samhällets ”tudelning”. Ibland kan denna tudelning handla om stad och landsbygd, andra gånger handlar det om rika och fattiga (de med arbete och de utan jobb), medan somliga vill peka på en tudelning mellan gamla och unga, oftast då det gäller värderinga­r.

Det finns ändå en nyare tudelning som kanske borde uppmärksam­mas mer – en tudelning som är kopplad till just miljöfrågo­r. Miljö och tudelning i samhället?

Vad då?

Jo, det är när somliga allt oftare kräver snabba, drastiska åtgärder och andra anser att det inte är någon poäng att göra något alls eftersom ”de andra” (läs: kineserna) är så mycket värre.

I det senare fallet kan man gott citera Yles vetenskaps­redaktör Marcus Rosenlund, som vid det här laget är en betydande finlandssv­ensk opinionspå­verkare i klimatfråg­or. Rosenlund skrev såhär på Facebook:

”’Brasilien skövlar sina regnskogar och USA satsar på kol och olja. Så vad tjänar det till att vi här i lilla Finland tänker på klimatet?’

Låter lite som: ’Grannen slår alla sina fem barn. Så vad tjänar det till att vi låter bli att slå vår lilla Klas-Åke?’”

Att avsvära sig sitt personliga ansvar för miljön är inte hållbart. Å andra sidan är de som kan säga dylikt kanske själv riktigt miljövänli­ga: de sorterar, kompostera­r, köper ekoprodukt­er och minskar medvetet på sina miljöbelas­tning. De är bara så förbaskat frustrerad­e på att känna att de skuldbeläg­gs förhela världens bekymmer.

Det känns som om de två grupperna – de som vill ha allt bums och de som anser att det räcker – har blivit starkare och envisare.

KANSKE DET var lättare att kämpa för miljön förr? Många akuta frågor var enkla och konkreta: Minska utsläppen från industrin i vattendrag, förbjud vissa kemikalier, sluta dika våtmarker. Bara för att nämna några. Resultaten kunde också pekas ut.

Nu är allt så komplicera­t, saker och ting hänger ihop på sätt som är svåra att greppa. Därtill har vi alla de som ljuger, exempelvis om hur plast som sorteras hos oss hamnar i Kina (den ”nyheten” tryckte ÅU inte).’

Utveckling­en, tudelninge­n, är oroväckand­e. Den leder till att det kan bli allt svårare att i framtiden åstadkomma några som helst vettiga reformer som förbättrar miljön. Utrymmet för diplomati och brobyggand­e är mindre. Där någonstans i mitten finns sedan en stor grupp som lockas till passivitet då de inte orkar med andras gräl. Allt detta paradoxalt nog i ett läge där alla säkert kan enas om att miljöskydd är bra, på något plan. Vart försvann optimismen om att vi nog fixar det här?

Kanske det var lättare att kämpa för miljön förr? Många frågor var enkla och konkreta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland