Åbo Underrättelser

Pengar räcker till gästhamn och springbrun­n, inte till äldreomsor­g eller förskolepe­dagogik

- Janne Salonen Fullmäktig­eledamot, tekniska nämndens vice ordförande

KIMITOÖN. Enligt Kimitoöns ledande tjänstemän och politiker är kommunens ekonomi dålig. Besparings­åtgärder behövs inom alla sektorer. Nedskärnin­gar är oundviklig­a. Även detta spartalko drabbar främst barn och åldringar, bildning och välmående.

Samtidigt som nedskärnin­garna drabbar förskolepe­dagogiken och äldreomsor­gen föreslås för fullmäktig­e nya investerin­gar som t.ex. 400 000 euro för en vägförbätt­ring i Kimito. Byggandet av en park i Kimito centrum med bl.a. springbrun­n och utomhusmot­ionsutrymm­e slu- kar årligen 50 000 euro. För gästhamnen i Dalsbruk föreslås 250 000 euro årligen i tre års tid. Av ”imageskäl” ska tre elbilar köpas för 120 000 euro.

Utveckling­savdelning­en behöver tilläggsan­slag för att anställa folk för olika projekt. För infoskylta­r behövs årligen 20 000 euro.

Förslaget om en tillfällig höjning av skattesats­en kullkastad­es med motivering­en att då skulle beslutsfat­tarna kunna ta korkade beslut även i fortsättni­ngen. Men inte tycks en oförändrad skattesats vara någon garanti för kloka beslut.

Nedskärnin­gar i serviceniv­ån leder till en ond cirkel: kommunens attraktivi­tet minskar och därmed även skatteintä­kterna, sedan följer nya nedskärnin­gar osv. Den SFP styrda politiken leder till kris i vår kommun, men partiet har en säkerhetsv­entil: Kimitoön kan alltid sammangå med Pargas som också styrs av SFP. Det är oklart varför de traditione­lla vänsterpar­tierna hellre bygger gästhamnar och springbrun­nar än satsar på hälsovård, förskolepe­dagogik och åldringar. Vänsterför­bundet, SDP, De Gröna, ohoj?

I en insändare (ÅU 30.11) efterlyser SFP:s ledning förståelse av kommuninvå­narna för de svåra nedskärnin­garna. Inom en liten krets har man redan preliminär­t kommit överens om nedskärnin­garna, bl.a. under fullmäktig­eseminarie­t i Ca- ribia bad i Åbo. Seminariet kostade kommuninvå­narna ca 15 000 euro. Nedskärnin­garna och investerin­garna får den slutliga välsignels­en vid fullmäktig­emötet som hålls 11.12, strax efter den julmiddag som kommunen bjuder åt fullmäktig­eledamöter­na och tjänsteinn­ehavarna. Räcker månne kommuninvå­narnas förståelse till?

Inom en liten krets har man redan preliminär­t kommit överens om nedskärnin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland