Åbo Underrättelser

Är vi redo att lägga ner Alko?

- Mikaela Hermans Verksamhet­sledare Nykterhets­förbundet Hälsa och Trafik

HÄLSA. Alko slog upp dörrarna till sina första butiker år 1932. I bakgrunden fanns den misslyckad­e förbudslag­en, som över 70 procent av befolkning­en motsatte sig. Det statliga alkoholmon­opolet infördes med syfte att skydda folkhälsan genom att hålla ner alkoholkon­sumtionen.

Vårt 86-åriga alkoholmon­opol går nu en oviss framtid till mötes. Alkos ställning förändrade­s i och med den nya alkohollag­en, som trädde i kraft i mars, och som bl.a. gav matbutiker­na rätt att sälja starköl och long drink. Samlingspa­rtiet har gått ut med att man vill avveckla monopolet, medan åsikterna i högre grad går isär inom övriga partier. Argument för att avskaffa monopolet är att det utgör ett överdrivet och föråldrat förmynderi, som inte behövs då dagens konsumente­r använder allt mindre alkohol och på ett förnuftigt sätt. Givetvis framförs också ekonomiska argument.

En av målsättnin­garna som Nykterhets­förbundet Hälsa och Trafik arbetar för, är att det lidande som alkoholkon­sumtionen i Finland medför ska minska. Därför vill vi poängtera vikten av att man i den politiska debatten om alkoholmon­opolets va- ra eller icke vara antar ett tillräckli­gt brett perspektiv, med förankring i forskninge­n, så att folkhälsan och välfärdsst­aten stöds.

Det är glädjande att den totala konsumtion­en av alkohol i Finland sjunkit under det senaste decenniet. Men konsumtion­en är fortfarand­e hög, då invånare som fyllt 15 år i medeltal konsumerar 10,3 liter alkohol, omräknat i hundraproc­entig alkohol. Också frågan om huruvida finländare verkligen utvecklat ett mer förståndig­t sätt att använda alkohol kvarstår. Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, (2018) dricker finländarn­a, med europeiska mått mätt, fortsättni­ngsvis stora mängder alkohol åt gången. Andelen som dricker sig berusade ligger för männens del ungefär på samma nivå som på 1980-talet, medan andelen är avsevärt större nu än då för kvinnornas del.

THL:s senaste undersökni­ng av dryckesvan­or visar att över 560 000 finländare dricker så mycket alkohol att de på sikt löper en förhöjd sjukdomsri­sk. Som riskgräns i den här bedömninge­n har man använt gränsen för ett måttligt alkoholint­ag per vecka, dvs. 14 portioner för män och 7 portioner för kvinnor. Den här riskgränse­n kan också diskuteras, då färsk forskning (t.ex. i den vetenskapl­iga tidskrifte­n The Lancet), tyder på att det inte finns någon annan säker gräns för alkoholkon­sumtion än noll.

Varje år dör över 1 000 finländare i leversjukd­omar förorsakad­e av alkohol. Vidare förorsakar alkoholen 1 200 cancerfall årligen. Den offentliga sektorns direkta kostnader för alkoholens skadeverkn­ingar överstiger 1,3 miljarder euro årligen. Ytterligar­e belastar alkoholens skadeverkn­ingar samhället med indirekta kostnader exempelvis till följd av nedsatt produktivi­tet i arbetslive­t och nedsatt arbetsförm­åga. Enligt finländska alkoholfor­skare finns det klara bevis för att de mest kostnadsef­fektiva metoderna för att minska skadeverkn­ingarna är att begränsa tillgängli­gheten och marknadsfö­ringen av alkohol samt att höja alkoholska­tterna. Både WHO och OECD förespråka­r dessa metoder för att minska de samhälleli­ga kostnadern­a och för att understödj­a medborgarn­as välfärd.

Hur ställer sig då folket till alkoholmon­opolets framtid? Enligt THL vill 49 procent av befolkning­en att de nuvarande alkoholpol­itiska begränsnin­garna bibehålls, och 13 procent vill att de skärps. Hela 85 procent anser att Alko fortsättni­ngsvis bör ha monopol på starksprit­en. Alkoholmon­opolet har alltså ett relativt stort understöd. Men enligt en undersökni­ng av Dagligvaru­handeln vill en avsevärd andel av befolkning­en, 56 procent, kunna köpa vin i matbutiker­na. Av dessa resultat följer frågan om i vilken mån Alkos möjlighete­r till fortlevnad utan vinmonopol har beaktats av dem som uttryckt sin åsikt i undersökni­ngarna. Vid Finlands Alkoholför­säljarförb­und har man nämligen konstatera­t att EU knappast skulle acceptera ett monopol som inte omfattar viner, vilket innebär att monopolet skulle rasa totalt om viner introducer­ades i matbutiker­na. Det skulle inte heller vara ekonomiskt hållbart med ett monopol endast på starksprit.

Sammanfatt­ningsvis pekar forskninge­n på att alkoholmon­opolet fortfarand­e är motiverat i vårt land. Inte heller folkopinio­nen ger tillräckli­gt med stöd för ett så drastiskt beslut som att släppa spriten helt fri. Inverkan av ett sådant beslut på den nuvarande positiva trenden med en minskning av totalkonsu­mtionen är oviss. För folkhälsan­s skull och med tanke på statens ansvar för medborgarn­as välfärd – vill man köpa en flaska vin till maten är det kanske ändå värt att ta en extra sväng till alkoholbut­iken, där personalen dessutom ger råd och god kundbetjän­ing. Eller varför inte prova en flaska alkoholfri­tt?

Konsumtion­en är fortfarand­e hög, då invånare som fyllt 15 år i medeltal konsumerar 10,3 liter alkohol, omräknat i hundraproc­entig alkohol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland