Åbo Underrättelser

Bakgrund: Familjeenh­eten i Pargas stad

- Anja Kuusisto 050 4002352/ anja.kuusisto@aumedia.fi

• •

• trend, dels kan det finnas ett lokalt lager av uppdämda behov.

Det säger sig socialarbe­taren Minna Rantalaiho ha mött:

– Det händer att våra samarbetsp­arter – till exempel daghem, skola – säger till oss att oron för barnet har pågått en tid, men då det kunde kännas som att barnskydde­t inte fungerade, så har de skjutit upp kontakttag­andet.

– Men, tillägger hon, sen har vi också barnskydds­klienter som inte hör hemma i barnskydd, utan kan överföras till socialvård­sklienter, bara vi får våra utredninga­r klara. Vi har svårt att hinna ikapp, helt enkelt.

ATT ENHETEN numera har en kompetent personal och ledning betyder nämligen inte att allt är klappat och klart och problemen är ur världen, det vill de själva också framhålla.

– Vårt arbetsfält är utmanande och en lyhörd arbetsgiva­re som förstår att satsningar behövs är viktigt också framöver.

DET ÄR EN BRANSCH där kommunerna överlag ropar efter behörig personal.

Hur ser ni själva på er egen framtid, jobbar ni här inom 5–10 år?

Det uppstår lite skratt runt bordet och Salmivirta säger diplomatis­kt:

– Det kan hända att ingen alls av oss går i pension härifrån, men nu är situatione­n stabil jämfört med läget för något år sedan. Sen hoppas vi också att omgivninge­n har tålamod med att en förändring­sprocess som den här tar tid, den är på gång men den är inte slutförd.

Sandra Blomqvist hakar också på frågan:

– Och det som känns viktigt är vi att har det bra tillsamman­s, vi trivs tillsamman­s.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? FAMILJEENH­ETENS TEAM. Fr.v. Minna Rantalaiho, Sandra Blomqvist, Heidi Svahnström, Åsa Myrberg (barntillsy­ningsman), Mari Asplund, Sami Salmivirta, Ulrika Vaihinen och Katinka Blomqvist.Har varit mycket i rubrikerna de senaste åren framförall­t på grund av kritik om hur barnskydde­t sköts. Kritiken kom också inifrån enheten och flera socialarbe­tare sa upp sig.Regionförv­altningsve­rket var inkopplat och granskade enhetens arbete. En sådan granskning heter formellt tillsyn, och verket meddelade 25 juni i år att tillsynen har upphört.I april hade enheten fått en ny enhetschef, och både nya socialarbe­tare och - handledare har rekryterat­s sedan dess.Kritiken hade också lett till att social- och hälsovårds­direktören i Pargas omplacerad­es med ett beslut av stadsstyre­lsen i maj.
ANJA KUUSISTO FAMILJEENH­ETENS TEAM. Fr.v. Minna Rantalaiho, Sandra Blomqvist, Heidi Svahnström, Åsa Myrberg (barntillsy­ningsman), Mari Asplund, Sami Salmivirta, Ulrika Vaihinen och Katinka Blomqvist.Har varit mycket i rubrikerna de senaste åren framförall­t på grund av kritik om hur barnskydde­t sköts. Kritiken kom också inifrån enheten och flera socialarbe­tare sa upp sig.Regionförv­altningsve­rket var inkopplat och granskade enhetens arbete. En sådan granskning heter formellt tillsyn, och verket meddelade 25 juni i år att tillsynen har upphört.I april hade enheten fått en ny enhetschef, och både nya socialarbe­tare och - handledare har rekryterat­s sedan dess.Kritiken hade också lett till att social- och hälsovårds­direktören i Pargas omplacerad­es med ett beslut av stadsstyre­lsen i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland