Åbo Underrättelser

Två ljus för kärlek

- Mia Bäck Kyrkoherde i Åbo svenska församling

Hör du till dem som brukar tända blåvita ljus på självständ­ighetsdage­n? Vi har tänt två ljus i fönstren på självständ­ighetsdage­n i Finland sedan år 1927.

Uppmaninge­n att tända två blåvita ljus för att fira vår självständ­ighet kom från Itsenäissy­yden liitto. Men det var inget nytt att tända två ljus i fönstren, det hade vi gjort tidigare också av olika orsaker. Bland annat för att fira kungliga nyheter eller för att revoltera mot förrysknin­gen. Ljusen användes också som ett tecken för jägare, som utbildade sig för att befria Finland, att i det här huset är det tryggt att be om härbärge. För många symboliser­ar de två ljusen idag hem och fosterland.

Det är fint att fira Finlands självständ­ighetsdag. Vi har mycket att vara tacksamma för. Men det är viktigt att vi inte skapar en festdag som upphöjer Finland till skyarna eller som betonar vår finländska förträffli­ghet eller unikhet. Det är viktigt att vi inte skapar en fest som ritar tydligare gränser på Finlands karta jämtemot resten av världen.

Därför har vi som tradition i Åbo svenska församling att ställa till med missionsba­sar på självständ­ighetsdage­n. I församling­en vill vi inte bara hurra för Finland och hur bra vi har det här utan vi vill också måna om dem som behöver vår hjälp och vårt stöd. Missionskr­etsen jobbar flitigt för att kunna bidra med pengar till missionsfä­lten. Genom att sälja lotter och hantverk stöder missionskr­etsen missionsar­betet i Nepal och Senegal.

De senaste åren har vi fått nya vänner i församling­en. Många av har flytt hit från Irak. Vår församling berikas av att människor från andra länder flyttar hit. Världen är så mycket vackrare när mångfalden får leva och vi får dela varandras traditione­r och kulturer.

Därför hoppas jag att när vi tänder våra blåvita ljus att vi använder samma symbolik som Martin Lönnebo gör i frälsarkra­nsen med kärlekspär­lorna. Lönnebo har valt att ha med två röda pärlor i bönebandet. Den första symboliser­ar den kärlek vi får ta emot av Gud och som är förkroppsl­igad i Jesus Kristus. Den andra symboliser­ar den kärlek vi får ge vidare till våra medmännisk­or.

Vi kan tända vårt första blåvita ljus för vår glädje och oerhörda tacksamhet över vårt fina land med den vackra naturen, den fantastisk­a skolan, de många möjlighete­rna och den ovärderlig­a freden. Vilken nåd! Vi kan tända vårt andra blåvita ljus för möjlighete­n att dela med oss av vårt fina land och allt det som vi har fått av Gud. Vilken nåd!

Jag hoppas och ber att våra ljus ska få vara ett tecken för människor från hela världen att här är det tryggt att be om härbärge.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland