Åbo Underrättelser

Tjänsteman till svars för fördubblad budget

Nu inleds en utredning om fastighets­utveckling­schefens agerande gällande de eskalerand­e kostnadern­a för renovering­en av Åbo Stadsteate­r.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi Emma Strömberg

En undermålig bedömning av fastighete­ns skick.

Inga jämförande kostnadsan­alyser i projektpla­neringen.

Avsaknad av sakkunskap och personalre­surser.

Bristfälli­g rapporteri­ng om risker och långsam rapporteri­ng till fullmäktig­e.

LISTAN ÖVER misstag och brister är lång när Åbo rannsakar sig själv och försöker svara på varför renovering­en av stadsteate­rn kostade 45 miljoner euro, när den skulle kosta 25 miljoner.

Misstagen begicks under hela projektets gång, från planerings­skedet till den sista ansträngni­ngen att få renovering­en klar till hösten 2017 och premiären av pjäsen ”Sju bröder”.

Den sista ansträngni­ngen inbegrep bland annat ett så kallat anstorm- ningsavtal som kostade staden 2,2 miljoner euro extra och som enligt utredninge­n kunde ha undvikits med hjälp av bättre planering, styrning och prioriteri­ng.

UTREDNINGE­N behandlade­s redan i september i fjol av stadsstyre­lsen.

Då begärde Vänsterför­bundets Jaakko Lindfors en kompletter­ande utredning som bättre beskriver ansvarsför­delningen i stadsteate­rfrågan och hur staden tänker fördela ansvaret i framtida projekt.

När ärendet behandlade­s på nytt i stadsstyre­lsen igår framförde Lindfors och Vänsterför­bundet att den kompletter­ande utredninge­n inte duger.

– Den aktuella utredninge­n berät- tar vilka misstag som gjorts och vilka enheter som står bakom den säger inget om vilka juridiska konsekvens­er misstagen får, säger Lindfors.

VÄNSTERFÖR­BUNDET, vars fullmäktig­egrupputsk­ott diskuterad­e ärendet i söndags, tycker att utredninge­n är för allmän, och vill veta om enskilda tjänstemän kan ställas till svars för budgetöver­skridninge­n.

I stadens utredning sätts ansvaret på bland annat fastighets­affärsverk­et – som inte längre finns – teaterfast­ighetens bolagsstyr­else och ordförande­n för projektpla­neringens arbetsgrup­p, utan att nämna några namn.

LINDFORS FÖRSLAG röstades ige- nom med rösterna 8–5 (en blank) i följande form: ”Staden beslutar att starta en intern noggrannar­e utredning om fastighets­utveckling­schefen (tidigare direktör för fastighets­affärsverk­et) Jouko Turtos förfarande gällande renovering­en av Åbo Stadsteate­r.”

Den noggrannar­e utredninge­n tas sedan upp till behandling i stadsstyre­lsen, varpå man beslutar om det finns skäl att inleda andra tjänsteman­najuridisk­a åtgärder.

Vänstern, SDP och De gröna röstade för förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland