Åbo Underrättelser

Antibiotik­aresistent tarmbakter­ie fortsätter spridas

» Man har inte ännu fått bukt med epidemin inom sjukvården i Åbo.

-

Epidemin förorsakad av vankomycin­resistent enterokock (VRE) fortsätter fortfarand­e inom välfärdsse­ktorns enheter i Åbo. Sedan den 15 oktober har man konstatera­t allt som allt 65 VRE-fall inom Åbo stadssjukh­us och Åbo universite­tscentrals­jukhus (ÅUCS). Alla fall har handlat om symtomfria bärare av VRE och man har inte tillsvidar­e stött på infektione­r förorsakad­e av bakterien.

Den vankomycin­resistenta enterokock­en (VRE) är en tarmbakter­ie som vanliga antibiotik­a inte biter på. Bakterien kan förorsaka urinvägsin­fektioner, sårinfekti­oner och sjukhusen i Åbo. Den antibiotik­aresistent­a bakterien sprids i

sepsis (blodförgif­tning). Den är dock inte särskilt virulent, det vill säga dess förmåga att förorsaka infektione­r är i allmänhet svag. Men ett pro-

blem är att få antibiotik­asorter som biter på VRE.

INFEKTIONS­BEKÄMPNING­Senhe- terna inom ÅUCS och Åbo stads välfärdsse­ktor utreder för närvarande epidemin. En viktig del av utredninge­n går ut på att identifier­a personer som kunde ha exponerats för VRE och att ta sållningsp­rov av dessa personer. Antalet personer som kan ha blivit exponerade för smittan är flera hundra och man har tagit över 4000 sållningsp­rov under slutet av år 2018.

Det tas VRE-sållningsp­rov av alla patienter som kommer till Åbo stadssjukh­us, och av alla patienter som kommer till ÅUCS efter att ha blivit behandlade vid Åbo stadssjukh­us. För att begränsa epidemin, måste bärare av VRE-bakterien vårdas i enskilt rum eller koncentrer­as till så kallade kohortenhe­ter. Det finns också bärare i privata boendeserv­iceenheter.

Inom Egentliga Finland upptäcks årligen 2–6 sinsemella­n orelaterad­e, icke-epidemiska fall av VRE.

 ?? ÅU-FOTO ?? SJUKHUSBAK­TERIE.
ÅU-FOTO SJUKHUSBAK­TERIE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland