Åbo Underrättelser

Före detta Kimitobo på Åland: Vi var utan el i 112 timmar

» Ett par tusen hushåll på Åland är fortfarand­e utan el på Åland.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Åland drabbades hårt av stormen Aapeli som drog in över landskapet förra veckan. Ännu i går eftermidda­g var nästan 2 500 av Ålands elandelsla­gs kunder utan el. 70 av bolagets egna montörer arbetar nu för högtryck med att reparera felen och elandelsla­get har också fått hjälp av montörer från fastlandet.

En av de drabbade är före detta Kimitobon Jenny Henriksson i Jomala. På lördagen hade familjen varit utan el i 80 timmar.

FÖR ATT HÅLLA det 200 kvadratmet­er stora huset varmt var familjen tvungen att hålla brasan i gång så gott som dygnet runt.

I fredags slocknade brasan i spisen vid midnatt och tändes igen klockan halv fyra på lördagsmor­gonen.

Men det är ingen värmelagra­nde spis utan enbart en så kallad mysspis.

– Den värmer för stunden och det är svårt att hålla temperatur­en uppe. Men eldar man hela tiden så är det helt okej, då är det 18 grader inomhus.

HELT UTELÄMNADE har Henriksson­s ändå inte varit. Den närmaste grannen har haft el och familjen har dragit ström från grannhuset till frysboxen. Men lite påhittighe­t har situatione­n ändå krävt, i synnerhet då det har varit matdags.

– Grillen står ute på gården och svärföräld­rarna har el så vi har fått mat där. Det går också bra för restaurang­erna och i fredags var vi ute och äta.

– Men det har inte gått någon nöd på oss. Det finns de som har det värre. PÅSÖNDAGSK­VÄLLEN fick Henriksson­s strömmen tillbaka och Jenny kunde dra en suck en lättnad. Allting fungerade efter det långa strömavbro­ttet och Jenny kunde vila ut.

– Jag har nog varit lite som i dva- la efter att inte sovit på tre dygn då jag hållit på och elda. Nu har jag sovit nästan dygnet runt.

SAMMANHÅLL­NINGEN mellan ålänningar­na har varit stark och de som har haft ström och värme i sina hus har erbjudit mat och husrum åt sina strömlösa grannar och släktingar.

– Företagare och privatpers­oner har engagerat sig och öppnat sina hem. Det värmer otroligt mycket och jag blir riktigt rörd till tårar.

 ?? PRIVAT ?? STRÖMLÖS. Jenny Henriksson i Jomala har äntligen fått strömmen tillbaka efter 112 timmar. Här tillsamman­s med sonen Hugo.
PRIVAT STRÖMLÖS. Jenny Henriksson i Jomala har äntligen fått strömmen tillbaka efter 112 timmar. Här tillsamman­s med sonen Hugo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland