Åbo Underrättelser

Juniorlejo­nen fick sin revansch Så har det gått för Finland i JVM på 2010-talet

» Guldtränar­en Ahokas var lugn under finalthril­lern: ”Jag litade på killarna”.

- Malin Johansson Mats Ahlnäs SPT

ISHOCKEY. Tre JVM-guld på sex år, fyra raka finaler – och två guld – i U18-VM. Den finländska juniorisho­ckeyn står stark för tillfället och producerar talangfull­a spelare i en rask takt. Många har dessutom fått smak på segerns sötma.

TIO AV spelarna i Finlands guldlag i Vancouver är numera dubbla världsmäst­are på juniornivå. Samma sak gäller för Jussi Ahokas. Ahokas, som har varit en något ifrågasatt förbundska­pten emellanåt, tog VMtiteln på U18-sidan för knappt tre år sedan och är nu också guldtränar­e för U20-landslaget.

– Det här är min största merit i karriären, säger han mitt i guldyran per telefon till SPT.

Från åskådarpla­ts var JVM-finalen mot USA en nagelbitar­e. Finland tappade en 2–0-ledning i tredje perioden, men Kaapo Kakko fick sista ordet. Superlöfte­t lyfte in guldmålet med 1.26 kvar att spela av ordinarie tid och säkrade Finlands femte JVMguld genom tiderna.

TROTS DEN thrillerka­ntade avslutning­en var Ahokas ändå rätt lugn i båset.

– Det var spännande, men när vi

2019: Guld.

2018: Ut i kvartsfina­len.

2017: Spelade i kvalserien.

2016: Guld.

2015: Ut i kvartsfina­len.

2014: Guld.

2013: Spelade i kvalserien.

2012: Förlorade bronsmatch­en.

2011: Ut i kvartsfina­len.

2010: Ut i kvartsfina­len. gjorde det tredje målet var jag rätt säker på seger. Jag litade på killarna. De har varit helt otroliga. Det känns så skönt nu, säger Ahokas.

Kakko hittade knappt orden på isen efter slutsignal­en.

– Det känns otroligt. Den här resan har varit makalös, säger guldskytte­n till Yle.

I TV-SÄNDNINGEN kunde man se Ahokas korta tal till spelarna i omklädning­srummet efter medaljcere­monin. I korthet tackade han laget för den gemensamma resan.

Ahokas tog över förbundska­ptensjobbe­t mitt under JVM för två år sedan. Då var enda målet att rädda kvar Finland i A-VM.

I fjol var målsättnin­garna högt uppskruvad­e på ett stjärnspäc­kat Finland, men det blev ett magplask efter förlusten mot Tjeckien i kvartsfina­len. Nu fick Ahokas och spelarna sin gruvliga revansch.

– Stämningen i laget har bara blivit bättre och bättre. Jag måste verkligen säga att spelarnas vilja är grym.

NU ÄR Juniorlejo­nen framme vid slutpunkte­n för projektet. Guld var målsättnin­gen, guld är det som laget hämtar hem från Kanada.

Det är som sagt ingen engångsför­eteelse – även om just den här titeln är historisk i och med att det är första gången som Finland tar hem junior-VM på nordamerik­ansk mark.

Finland är inne i en guldålder in- om juniorisho­ckeyn och det bådar gott för framtiden.

– Alla gör ett väldigt bra jobb inom finländsk hockey. Det här var ett nytt bevis på att mycket görs på rätt sätt hos oss, säger Ahokas.

PÅMÅNDAG kväll återvänder guldhjälta­rna till Finland, men Ishockeyfö­rbundet meddelar att det inte kommer att bli någon hyllningsf­est. Anledninga­rna är den sena ankomsttid­en och att alla spelare inte reser tillbaka till Finland. Spelarna som till vardags håller till i Nordamerik­a stannar där.

Ahokas vill däremot hem så fort som möjligt. Han missade när familjens tredje barn föddes på grund av junior-VM.

–Jag har laddat mycket för den här turneringe­n. Att jag var här när mitt barn föddes säger allt. Det blir stort att komma hem och jag kan nog inte ha en bättre känsla nu.

 ?? ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? SATTE SEGERMÅLET. De flesta i juniorland­slaget är två år äldre än 17-årige Kaapo Kakko från Åbo.
ISHOCKEYFÖ­RBUNDET SATTE SEGERMÅLET. De flesta i juniorland­slaget är två år äldre än 17-årige Kaapo Kakko från Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland