Åbo Underrättelser

Jag självoptim­erar med nya ord

- Minna Levälahti språkvårda­re på Svensk Presstjäns­t

På fjolårets sista dag blev jag upplyst om att “deplatform­ing” var årets ord. Jag som lusläst Språkrådet­s och Språktidni­ngens nyordslist­a och även hållit koll på andra nyord under året visste inte det. Diskussion­en på nyårsafton­en fick mig naturligtv­is att fundera på hur man skulle beskriva fenomenet med ett svenskt ord.

DET ENGELSKA verbet deplatform (de-platform) betyder att vägra någon tillgång till en plattform för att framföra åsikter, skriver ITord som är en sajt med ord och termer från it-branschen. Som exempel ges när rasistiska och öppet nazistiska organisati­oner stängs ute från sociala nätverk. När en inbjuden talare hindras från att tala på grund av sina åsikter är det också fråga om “deplatform­ing”.

Några olika försvenskn­ingar av deplatform och deplatform­ing förekommer: avplattfor­ma, avplattfor­mera och avplattfor­mering samt deplattfor­mera och deplattfor­mering.

DET SOM talar för de- i stället för det svenskare av- är att plattform är ett inlånat ord. Plattform kommer ursprungli­gen från franskan, och det finns en tendens i svenskan att hellre kombinera lånord med latinskt ursprung med ett latinskt de- än ett av-. Exempel på motsvarand­e ord är decentrali­sering och dehumanise­ring.

I DISKUSSION­ERNA om den mansdebatt som inte kunde arrangeras vid Åbo Akademi i höstas användes ordet deplattfor­mering i medierna.

Om det hade gjorts en nyordslist­a i Svenskfinl­and skulle ett av årets ord troligen ha varit just deplattfor­mering.

DEN SVENSKa nyordslist­an, liksom också andra språks motsvarand­e listor och utnämninga­r av årets ord visar att även 2018 präglades av samhällsde­batt, miljöfrågo­r och ny teknik.

Ett av de svenska nyorden är självoptim­ering. Att optimera betyder att få något att fungera på det bästa möjliga sättet. Självoptim­ering innebär då att utmana sig själv på olika områden i livet för att bli så bra som möjligt. Men att självoptim­era kan också bli självcentr­erat och självutplå­nande, säger forskaren Carl Cederström, som tillsamman­s med en forskarkol­lega gjort ett ettårigt experiment i självoptim­ering.

EN FORM AV självoptim­ering skulle kunna vara att lära sig så många ord som möjligt. Att till exempel utmana sig att lära sig tio nya ord varje dag är ingen omöjlighet.

För min egen del är det viktigare att ta reda på vad orden verkligen betyder och vad andra eller jag själv vill säga med dem. På det sättet blir min värld lite större och jag blir möjligen lite visare och inte bara självoptim­erad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland