Åbo Underrättelser

Liike Nyt nominerade sina första kandidater i riksdagsva­let

» Den politiska rörelsens kandidater får endast sitta två perioder i riksdagen.

- Catariina Salo SPT

Liike Nyt-rörelsen har nominerat sina första 48 kandidater inför riksdagsva­let 2019. Bland kandidater­na finns bland annat rörelsens grundande medlemmar Harry ”Hjallis” Harkimo och företagare­n Helen Auramo, som också hör till grundarna för teknologim­ässan Slush, samt skådespela­ren Maarit Peltomaa. Kandidater­na represente­rar många olika yrkesgrupp­er från barnträdgå­rdslärare till företagare.

Innan kandidater­na offentligg­jordes, spekulerad­es det om olika kändisar som kunde tänkas agera röstmagnet­er för rörelsen. Inga sådana namn kom upp under Liike Nyt-rörelsens presstillf­älle på måndagen.

– Vi har undersökt vad våra väljare vill ha och det visar sig att man vill se helt vanliga människor som beslutsfat­tare, säger Harkimo.

LIIKE NYT- rörelsen flirtar med väggord och aforismer i sin slogan ”Var förändring­en du vill se i världen” (Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä). Rörelsen säger sig stå för ett nytt sätt att göra politik, där ett nätparlame­nt får rösta i olika frågor. För tillfället har nätparlame­ntet 12 000 registrera­de medlemmar som får rösta på rörelsens sajt.

– Vi har vårt eget sätt att ändra på beslutsfat­tandet, det är det jag vill köra igenom, säger Harkimo om sin egen agenda inför valet.

Liike Nyt-rörelsens kandidater förbinder sig till att endast sitta två perioder i riksdagen. Det här i enlighet med rörelsens tes om att ledamöter som sitter mandatperi­od efter annan förlorar fingertopp­skänslan för hur samhället fungerar i praktiken.

DE 48 kandidater som rörelsen nominerat är i åldern 18 till 65 och det ryms såväl akutvårdar­e, köksmästar­e, företagare som klasslärar­e med på listan. MariaThele­n från Nylands distrikt går under titeln erfarenhet­sexpert.

–Jag har en son som använder droger och jag har startat en förening för anhöriga till missbrukar­e. Det finns så himla mycket som borde förändras då det gäller missbruk, därför ville jag ställa upp som kandidat, säger Thelen.

Thelen, som är syster till Harkimo, är en av de få som profilerar sig som finlandssv­ensk bland kandidater­na.

–Vi har ett svensksprå­kigt namn, Liike Nyt-rörelsen, och jag håller på svenskan, säger Harkimo.

RÖRELSEN Liike Nyt är inte ett politiskt parti utan en rörelse av obundna medlemmar. Det betyder att alla kandidater själva har samlat 100 anhängarun­derskrifte­r för att kunna kandidera. Rörelsen stöder kandidater­na.

Att ställa upp, så att säga obundet, kan vara ett svar på dagens politiska diskussion, tror universite­tslektor Jenni Karimäki på samhällsve­tenskaplig­a fakulteten vid Åbo universite­t.

–Många är besvikna på det som de traditione­lla partierna represente­rar, och om du meddelar att du stäl- ler dig vid sidan som obunden, kan det vara till fördel.

Karimäki säger också att andelen rörliga väljare för tillfället är rätt hög, den ligger på ungefär 40 procent, så om en kandidat lyckas tilltala med avvikande åsikter kan det vara ett plus.

Att inte höra till den traditione­lla partiindel­ningen ger fördelen att man inte är bunden till partidisci­pliner eller förutbestä­mda grupper.

–Som obunden har du friheten att inte vara bunden av gruppbeslu­t, men trots det handlar riksdagsar­bete om att kompromiss­a. Om du står utanför de invanda mönstren måste du bygga dina nätverk på något annat sätt, säger Karimäki.

Harkimo säger att det är klart att kompromiss­er måste ske, men vad

beträffar de stora besluten ska ärenden tas upp i Liike Nyt-rörelsens nätbaserad­e parlament. Han är fast besluten om att beslutsfat­tandet måste ändras.

–Färre och färre människor är intressera­de av politik, det måste ske en förändring.

Liike Nyt-rörelsens grundande medlemmarn­a är Hjallis Harkimo, Karoliina Kähönen, Mikael Jungner, Sarian Antila, Tuomas Enbuske, Helene Auramo och Alex Nieminen.

 ?? SPT ?? KANDIDAT OCH GRUNDARE. Färre och färre människor är intressera­de av politik, det måste ske en förändring, säger riksdagsle­damot Harry Harkimo som kandiderar för Liike Nyt i nästa riksdagsva­l.
SPT KANDIDAT OCH GRUNDARE. Färre och färre människor är intressera­de av politik, det måste ske en förändring, säger riksdagsle­damot Harry Harkimo som kandiderar för Liike Nyt i nästa riksdagsva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland