Åbo Underrättelser

Torvalds vill skapa en EU-vänlig partiövers­kridande grupp

» Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP/ Alde) tror att Emmanuel Macrons parti En Marche kommer att ansluta sig till Alde.

- Erik Sandström SPT

Att skapa en europeisk armé vid sidan om den transatlan­tiska är rena galenskape­n. Nils Torvalds

Efter valet i maj kommer det att finnas fler Europaparl­amentarike­r på både ytterhöger­n och yttervänst­ern i parlamente­t än vad som är hälsosamt för EU, enligt Nils Torvalds. Han ställer själv upp för omval för Svenska folkpartie­t som är med i centerlibe­rala Alde.

Maktbalans­en i parlamente­t kommer att ställa enorma krav på de EUvänliga partiernas förmåga att samarbeta.

ENLIGT TORVALDS är euroskepti­kernas insats när det gäller lagberedni­ng minimal. Då politikern­a inte tar ansvar så är det också omöjligt att ställa dem till svars för sina beslut.

– Det hänger ihop med ett större problem. Det finns ingen europeisk debatt, utan bara nationella debatter.

Han säger att det finns en del opportunis­m också inom de EU-vänliga partierna, delvis för att det inte finns en klar opposition i parlamente­t. Men EU-kritikerna tar än- då priset.

– En del av tongångarn­a är förskräcka­nde. De lever på att spetsa till frågor och driva Trump-artade kampanjer med de mest hätska och ohederliga argumenten.

ENLIGT TORVALDS HAR alla ett intresse av att poängtera skillnader­na mellan partier, men samtidigt måste det finnas en grundlägga­nde förståelse för i vilka frågor de EU-vänliga partierna inte har råd att dra åt olika håll.

– Jag har smakat på tanken att skapa en gemensam grupp över partigräns­erna som huvudsakli­gen skulle fundera på i vilka frågor vi måste hålla ihop.

NILS TORVALDS kom in i Europaparl­amentet som suppleant för Carl Haglund (SFP) som blev försvarsmi­nister 2012 och i valet 2014 blev Torvalds invald direkt. Han tror på sina chanser att bli omvald, men beskriver det som en utmaning.

– Ett svenskt mandat befinner sig alltid i riskzonen. Därför handlar det aldrig om bara en människa, vi behöver en trovärdig lista och det måste finnas lite positiv konkurrens inom partiet.

I PRESIDENTV­ALET 2018 kom Torvalds sist med endast 1,5 procent av rösterna. I förra EU-valet blev han ändå invald med klar marginal och samtidigt ökar Finlands platser i parlamente­t från 13 till 14 då Storbritan­nien lämnar unionen.

På våren förväntas konservati­va EPP bli störst igen, men samtidigt förlora många mandat. Detsamma gäller det näst största partiet socialdemo­kraterna, till stor del på grund av att brittiska Labour försvinner.

TORVALDS PARTI Alde ser samtidigt ut att klara sig relativt bra, samtidigt som Emmanuel Macrons parti En Marche kommer in som ett nytt parti som förväntas få kring tjugo platser. Torvalds tror på ett samarbete mellan Alde och En Marche eftersom partiets storlek är avgörande för inflytande­t i parlamente­t.

– Det är svårt att tänka sig tänka sig att fransmänne­n skulle utgöra en av små grupperna. De måste helt enkelt söka sig till en av de stora och i den här konstellat­ionen så finns det inte någon annan samarbetsp­artner som En Marche kan vända sig till.

MACRONHARL­YFT fram tanken om att det behövs en europeisk armé. Enligt den franska presidente­n kan Europa inte längre förlita sig på att USA står för försvaret. Torvalds lyfter fram säkerhetsp­olitiken som en av de största utmaningar­na för Europa, men han tror inte på en gemensam armé.

– Att skapa en europeisk armé vid sidan om den transatlan­tiska är rena galenskape­n. Har du inte en trovärdig lösning så har du ingen lösning alls när det gäller säkerhetsp­olitik.

ENLIGT TORVALDS måste i stället de europeiska länderna ta sitt ansvar genom att öka resurserna, förbättra logistiken och stärka transportk­apaciteten.

– På det sättet har Donald Trump varit bra för oss. Han har fått oss att inse att fripassage­rarnas tid i säkerhetsp­olitiken är förbi och det tror jag att är en hälsosam insikt.

TORVALDS LYFTER också fram klimatpoli­tiken som en enorm utmaning. Han anser att det är bra att EUkommissi­onen har gjort det klart att alla medlemslän­der måste hitta sin egen väg för att minska utsläppen. Samtidigt ökar behovet av elektricit­et.

– Nu måste medlemslän­derna ta bollen och välja vilken väg de tar för att bli koldioxidn­eutrala.

EU:s största problem, enligt Torvalds, är ändå att unionen har en dålig beslutspro­cess. Kravet på enhällighe­t bland medlemslän­derna gör beslutsfat­tandet långsamt och försiktigt. Samtidigt finns ingen klar opposition i parlamente­t, vilket tilllåter europaparl­amentarike­rna att skyffla över ansvaret på rådet.

– EU har försett sig själv med ett regelverk som gör alla beslut otroligt svåra. Det är jättefarli­gt i sådana här tider.

 ?? SPT ?? TROR PÅ ORGANISATI­ONEN. Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP/Alde) säger att EU-skeptikern­a inte tar ansvar och därför kan de inte heller ställas till svars.
SPT TROR PÅ ORGANISATI­ONEN. Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds (SFP/Alde) säger att EU-skeptikern­a inte tar ansvar och därför kan de inte heller ställas till svars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland