Åbo Underrättelser

Blå framtid hoppfulla inför riksdagsva­let trots lågt stöd

» Professor Åsa von Schoultz är skeptisk till att Blå framtid lyckas med sina målsättnin­gar.

- Jenny JägerhornT­arbermann SPT

Arbetsmini­ster Jari Lindström ställer upp som Blå framtids kandidat i europaparl­amentsvale­t. Det meddelade han på partiets januarimöt­e på måndagen. Lindström ställer också upp som kandidat i riksdagsva­let.

– Som arbets- och justitiemi­nister har jag fått en uppfattnin­g av hur EU-maskinerie­t fungerar. Det utvecklas ingen annanstans än i Europaparl­amentet. Jag vill påstå att EU har mycket att lära av Finland till exempel när det gäller integratio­ns- och sysselsätt­ningspolit­iken, säger Lindström som under julhelgen kommit fram till sitt beslut om att ställa upp.

BLÅ FRAMTID TILLKOM i juni 2017 när riksdagspa­rtiet Sannfinlän­darna splittrade­s, men deras väljarstöd har hållit sig kring en procent sedan dess. I Yles senaste partimätni­ng låg stödet på 1,5 procent. Partiets ordförande, kulturoch idrottsmin­ister Sampo Terho förhåller sig ändå hoppfull och tror på partiets chanser i riksdagsva­let.

– Jag har fullt förtroende för att vi kommer att få kandidater från hela landet. Exakta siffror vågar jag inte ge, men det är helt realistisk­t att vi kommer att bli ett litet parti i storlekskl­ass med SFP eller Kristdemok­raterna, säger Terho.

ENLIGT TERHO kommer Blå framtid ”snart” gå ut sina med kandidatli­stor. Enligt honom är personerna inom partiet kända medan partiet behöver profilera sig starkare.

– Jag får själv fortfarand­e ofta frågan vilketdera partiet jag represente­rar, säger Terho.

Både Terho och Simon Elo lyfte i sina tal under januarimöt­et fram skillnader­na mellan Blå framtid och Sannfinlän­darna, som de tog starkt avstånd från.

– Sannfinlän­darna har blivit en ensaksröre­lse, ett ryskvänlig­t, rasistiskt extremhöge­rparti. Vi var inte intressera­de av att för evigt sitta i opposition­en, det är den centrala skillnaden, säger Terho.

Han betonar att Blå framtid ska uppfattas som Soinis och Vennamos arvtagare, med syfte att lyfta fram den vanliga medborgare­n.

– Vi är konservati­va förnyare, som försvarar traditione­lla västerländ­ska liberala värderinga­r, säger Terho.

ANDRAFRÅGO­R som engagerar Blå framtid är marginalis­eringen bland unga, säkerhetsf­rågor, polisresur­ser, social trygghet och klimatfråg­an.

– Vi har förbundit oss vid Parisavtal­ets bestämmels­er men vill inte gå inför någon klimathyst­eri, säger Simon Elo, ordförande för Blå framtids riksdagsgr­upp.

Ett sätt att förnya politiken enligt Sampo Terho är en fak- tagranskni­ngstjänst, där partierna och intressegr­upperna kunde testa sina idéer, kostnadern­a för dem och hur de går att förverklig­a på en neutral gemensamt godkänd aktör. Den skulle finansiera­s till exempel genom att omdirigera partistöde­n. På frågan om Blå framtid skulle ingå valförbund med Liike nyt svarar Terho att man inte kan göra det av tekniska skäl eftersom Liike nyt är en politisk rörelse, inte ett politiskt parti.

ÅSA VON SCHOULTZ, professor i statsveten­skap vid Helsingfor­s universite­t, tror inte att Blå framtid kommer att nå sina målsättnin­gar.

– Partiet lockar uppenbar- ligen inte väljare. Antingen måste Blå framtid profilera sig som parti, vilket de försökt länge, eller med lyskraftig­a kandidater som aktiverar väljare. Då är det inte partiet Blå framtid som lyckas, utan personerna. Det ser väldigt dåligt ut, säger hon.

von Schoultz tror att kandidater­na främst har chans i större valkretsar.

– Att få kandidater invalda runtom i landet är inte sannolikt. I första hand gäller det Nyland men också Helsingfor­s, Egentliga Finland och Birkaland.

Att Blå framtid nu starkt tar avstånd från Sannfinlän­darna ser von Schoultz som ett försök att på allvar profilera sig som parti.

Blå framtid har nu fem ministerpl­atser och arton platser i riksdagen, delvis tack vare sannfinlän­dska väljare. Hur ser du på den skarpa kritik man nu riktar mot Sannfinlän­darna?

– Sannfinlän­darna bestod tidigare av två falanger – Soinis falang som Blå framtid försöker bygga vidare på och den sannfinlän­dska falangen som främst bygger på invandring­skritiken. Blå framtid försöker nu tydliggöra dessa skillnader, som också syntes bland väljarna i det senaste valet.

 ?? SPT ?? HOPPAS. Blå framtids ordförande Sampo Terho (till höger) och arbetsmini­ster Jari Lindström presentera­de partiets visioner inför vårens valkampanj­er.
SPT HOPPAS. Blå framtids ordförande Sampo Terho (till höger) och arbetsmini­ster Jari Lindström presentera­de partiets visioner inför vårens valkampanj­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland